Jelzáloghitel öröklése esetén mi a teendő?
Lényeg: testvéremmel van egy közös házunk fele-fele tulajdonban. A testvérem a haldokló apámmal felvetetett szabad felhasználású kölcsönt amit jol el is tapsolt és jelzálogot tetettünk a közös házunkra mert hagytam magam rábeszélni. Apám meghalt mi meg örököltük az apám nevén lévő tartozást.
Kérdés: én nem vagyok hajlandó fizetni a tesóm által elvert kölcsönt de a jegyző előzetesben azt mondta, hogy ha lemondok a negatív örökségről akkor lemondok a pozitívról is és a jelzálloggal terhelt tulajdonom a tesómé lesz mert ő pedig hajlandó így fizetni a megörökölt tartozást. Kérdem én, hogy hogyan lehet a tesómé a fél házam hiszen az nem volt az örökség része hanem az én tulajdonom. Az sem érdekel ha a bank elárverezi a házat. Igazábol apámtól csak ingóságokat örököltem volna ha a tesóm a hátam mögött el nem adta volna mindet. Aki tud segítsen!
Ha aláírtad, hogy a jelzálogot a házadra terheljék, akkor azt nem örökölted! Hanem eddig is rajta volt. Ha a tesód nem fizet, akkor azt neked kell fizetni.
Akkor kellett volna gondolkodnod, amikor aláírtad a hitelszerződést adóstársként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!