A szója egészségtelen. Szabályozzák hatóságilag a felhasználhatóságát?
És emiatt az üzleti érdek miatt veszik az emberek drágábban az egészségtelenebb ételt. Lehet, hogy én is befektetek....
Kiegészítés:
Kérdésem a nem fermentált szójára vonatkozik.
A legegészségtelenebb ételekkel keresik a legtöbb pénzt...
A szója kimondottan egészséges egyébként, ha jól van elkészítve.
Nem. Nem szabályozzák, csak az az egy szabály vonatkozik rá, hogy nem lehet génmódosított szóját termelni Magyarországon. Csakhogy, a legtöbb feldolgozott szója tartalmú termék vagy szójapor génmódosított szójából készül, de ez nincs szabályozva.
A génmódosítással az a probléma, hogy egy mindent elpusztító vegyszerrel permetezik, így nem gazosodik. A szója nem hal ki, mert a génjeit úgy módosították, hogy ellenálljon ennek a méregnek. Ettől függetlenül ez a szer a növényben megtalálható.
"Csakhogy, a legtöbb feldolgozott szója tartalmú termék vagy szójapor génmódosított szójából készül, de ez nincs szabályozva. "
Ez egyáltalán nem igaz. Az összes Magyarországon gyártott szójatermék gm-free. A legtöbb importált termék is az. Elég megnézni a szupermarketek kínálatát. Én Spar-ban, Tesco-ban, Aldi-ban csak megbízhatóan gm-free terméket találtam.
Lehet, hogy az állam tudta nélkül működő, adót soha nem fizető, csempészárut is szívesen áruló szutyok boltokban kapsz mindenféle szart, de a népszerűbb helyeken én még soha nem láttam génmódosított szóját, semmilyen formában.
Ahol génmódosított szóját használnak Magyarországon: a húsipar. Az egyik legfontosabb takarmány a génmódosított szója. De ez csak hús formájában kerül később a boltokba.
"A génmódosítással az a probléma, hogy egy mindent elpusztító vegyszerrel permetezik, így nem gazosodik. A szója nem hal ki, mert a génjeit úgy módosították, hogy ellenálljon ennek a méregnek. Ettől függetlenül ez a szer a növényben megtalálható."
Nem ez vele az egyetlen baj. De mint írtam, Magyarországon ez a veszély csak a figyelmetlen embereket veszélyezteti, illetve azokat, akik húst vásárolnak.
Én már az elsődleges premisszát megtámadnám, miért egészségtelen a szójabab? Első ránézésre nem tűnik halálos méregnek:
Hát elég sok hülyeség összegyűlt a cikkben, ami mondjuk a paleo étrend propagálóitól annyira nem is meglepő. Következetesen operálnak a nyugati és keleti szója közötti különbséggel (fermentációval vagy annak a a hiányával), amire speciel egyetlen bizonyítékot sem mutattak fel.
Másodsorban pedig a mennyiségi faktort úgy ahogy elhallgatták az egészből. Így gyakorlatilag minden mérgezőnek tekinthetünk, amit Paracelsus bölcsen megállapított vagy több száz éve. Értelemszerűen napi fél kiló szójakészítményt rendszeresen megenni érdemes, bár ez a legtöbb ételre amit elfogyasztunk szintén igaz.
A paleo tanokra visszanyúló ökörség meg szót sem érdemel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!