Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Milyen következményei lehetnek...

Milyen következményei lehetnek annak, ha visszaélnek egy fényképemmel?

Figyelt kérdés
Nyilván nem egy meztelen fotóról, hanem egy sima, egyszerű képről van szó, ha mondjuk a megfelelő körítéssel tálalják (pl. elkezdenek rágalmazni); ekkor milyen (inkább jogi) következményei lehetnek számomra és a másik fél számára? Mit lehet tenni, ha ilyen helyzetbe kerülök? (mMég nem voltam ilyen szituációban, de a mai kiszámíthatatlan világban ki tudja, jobb előre felkészülni, mintsem pofára esni, meg hát megint ki tudja, hogy egy ártatlan facebookos képből mit lehet kihozni?) 16/f

2014. febr. 17. 18:49
1 2
 1/17 anonim válasza:
hmmm a kérdés: honnan szedték a képet? mert sok helyen jogilag benne van, ha kép készül rólad, felhasználhatják, de még fb-on is van ilyen, ha felraktad és valaki letölti... így jártál...
2014. febr. 17. 18:50
 2/17 anonim ***** válasza:
0%
NE FÈRGESKEGY!
2014. febr. 17. 18:51
 3/17 anonim válasza:

igazából semmi.

azzal hogy te az internetre felteszel egy képet, egy NYILVÁNOS közösségi oldalra, azzal te elfogadod azt hogy bárki vissza élhet a képeddel.

igazából én még nem hallottam olyanról, hogy egy ilyen jellegű problémával bármit is tudtak volna kezdeni.

persze mindenki jön a személyiségi jogok meg blablabla, de igazából kitörölhetik a valaguk vele..

nem kell nyilvánosan képet mutogatnod magadról, probléma megoldva.

2014. febr. 17. 18:53
 4/17 A kérdező kommentje:
én küldtem, konkrétan egy embernek, facebookos kép, habár onnan már leszedtem korábban, de a képfájl még a gépemen megvan, azt küldtem el, de a konkrét profilomhoz nem adtam meg linket. csak aggódok kicsit, hogy lesz valami következménye, elkezdik terjeszteni valami idióta szöveggel, hogy szexuálisan zaklatott vagy ilyesmi... a barátaimnak még meg tudom magyarázni, de azért mégis..
2014. febr. 17. 18:54
 5/17 anonim ***** válasza:

Szükséges a hozzájárulásod a közléshez, így ha valaki publikálja valahol, akkor felteheted a kérdést, hogy Te ezt hol és mikor engedélyezted. Ha érzékeny felhasználása lenne (pl. melléírja, hogy állítsuk meg a fiatalkorú bűnözést), akkor az rád nézve kiemelten negatív, így sokkal jobb eséllyel támadható.

Ha valaki felhasználja a képed, akkor neki kell bizonyítani, hogy a pontosan ilyen célú felhasználását te engedélyezted. Ha ez nem megy, kellemetlen helyzetbe kerülhet. Ügyvéd nélkül sokra nem mész, de a jelenlegi magyarországi szabályozás elég erősen védi a "modell" jogait.

2014. febr. 18. 08:26
 6/17 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok, igen, az FB különleges eset, de ha leszedi onnan és attól függetlenül terjeszti, rögtön nem olyan egyszerű a jogi helyzet.
2014. febr. 18. 08:27
 7/17 anonim válasza:

Ne önjelölteket kérdezz, hanem ügyvédet.

Az önarcképed, így a fényképed is személyes adat. Mint ilyen, védett. Akkor is védett, ha önként "adtad meg".

Tehát komolyan büntetik ha el tudják kapni azt aki visszaél vele.

2014. febr. 18. 15:41
 8/17 A kérdező kommentje:
rendben, köszönöm a segítséget, megnyugtattatok :)
2014. febr. 18. 16:15
 9/17 anonim válasza:

Ehhez még annyit szólnék hozzá, hogy valaki mondjon egy konkrét példát a több millió közül, ahol több kiló pénz ráfordítás nélkül akármilyen apró sikereket is elértek?

Mert ez legtöbbször halott ügy, az szép és jó hogy vannak törvények, de semmit nem érnek mivel a kutya nem tudja nyomon követni ezeknek a képeknek a vándorlását a neten.

2014. febr. 18. 16:30
 10/17 anonim válasza:
73%

Tágítsd egy kicsit a látóköröd. Gondolj például arra, hogy az illető ellensége fogja a fotót, kirakja egy FB oldalra, aminek az a neve, hogy "Pedofil xy vigyázzatok" és elkezd vádaskodni.

Itt egyértelmű, hogy ki tette ki a képet (ha egyértelmű, de azért vannak erre eszközök), és egyértelmű a visszaélés is.

Ne csak arra gondolj mikor kiszabadul valami híresség fotója és körbejárja a világot. Nem beszélve arról, hogy azok sose véletlenek.

2014. febr. 18. 17:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!