19 éves gyerek anyja indíthat-e pert az apa ellen? (Ha az apa nem fizeti már a tartásdíjat)
A gyerek 19 éves, egyetemista. Az apa az anyának nem akar tartásdíjat fizetni, hanem a gyerek számlájára akarja utalni. A gyerek nem fogja perelni az apját, hiszen ő megkapja a tartásdíjat. A bírósági végzésben, amiben megállapították a tartásdíjat pedig az van hogy az anyának kell fizetnie, de akkor a gyerek még kiskorú volt.
Indíthat-e pert az anya az elmaradt tartásdíjért, ha azt az apa önhatalmúlag nem az anyának, hanem a gyereknek utalja?
Nem indíthat.
18 fölött rokontartás van.
Sajnos kedves kérdező, a kérdés lényege inkább az, hogy az anya perben gondolkozik. Ami költséges, és egymás ellen hangoló. Eredményesebb lenne, ha az anya felérné ésszel, hogy mi is történik. Elváltak, ez kettőjük ügye. De maradt kötelezettségük, mert gyerekük van. Az anyánál az ellátás (ha nála van a gyerek), az apánál ehhez anyagilag hozzájárulni. Egy egyetemista ellátása (mivel nincs saját forrása) a megélhetés, ruházkodás, iskola és némi szórakozás, ez egy meghatározott költség. Az anya és gyereke kötelessége tisztázni, hogy a forrásátcsoportosítás (a gyerek kapja a tartásdíjat) milyen költségátcsoportosítást eredményezzen. Ha a gyerek továbbra is mindent az anyjától vár, akkor (erkölcsileg) jogos az anya igénye. Ha ezt meg tudják beszélni, akkor a dolog okafogyottá válik.
Kölcsönös megértés és elfogadás a dolog kulcsa. És három szereplője van!
Köszönöm, de sajnos az anya nem így gondolkodik. Próbáltam mediációt kérni, de azt a választ kaptam a gyámhivataltól, hogy az anya nem működik együtt. Nem lehet vele semmit sem megbeszélni. Csak fenyegetőzik, és mindenben törvény felettinek képzeli magát. Hogy hányszor maradt el láthatás, miként neveli ellenem a gyerekeket, milyen szankciókat alkalmaz, ha a kisebbik gyerek beszélni mer velem láthatáson kívül, nem részletezem. Nem véletlenül váltunk el. De sajnos azóta csak rosszabb lett. Szegény gyerekek meg csak ülnek csendben, sokszor azt érzem, hogy pszichológusra lenne szükségük. Érzem, hogy tudják mit művel az anyjuk, de nem mernek tenni ellene. Még nem.
Persze én annak örülnék a legjobban, ha hozzám költöznének a gyerekek, még úgy is, ha ő nem fizetne semmit. Amit fizetek, abból én bőven ellátnám őket, és rendezett környezetben, az erkölcsi normákat betartva nőhetnének fel. De férfiként erre esélyem sincs.
Most egyedül azt tudnám megtenni, hogy a tartásdíjat a nagyobbik gyereknek utalnám, rákényszerítve ezzel őket, hogy ők számoljanak el egymással. Persze nem tagadom, van mögötte egy olyan hátsó szándék is, hogy hátha így hamarabb felismeri a gyerek, hogy milyen az anyja, és talán hamarabb meri majd kimondani, hogy elég.
De ezt az anyja tutira nem tűrné szó nélkül, mert neki a gyerekek a pénzforrás, és mivel tudja, hogy mennyire szeretem őket, ez a fegyvere is ellenem.
"De férfiként erre esélyem sincs."
Miért is? Perelj akkor te.
A 19 éves meg oda megy, ahova akar. Felnőtt ember, szavazópolgár, nem hogy a saját, de az ország sorsa felől is dönthet már.
Ugyan kamu hülye duma.
Nyugodtan költözzön hozzád.Az anyja nem fogja így kizárni az életéből.Persze ha így történik akkor csak a pénz miatt tartja a gyereket.Akkor meg jobb ha nem is beszélnek többet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!