Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha Magyarországon bűncselekmén...

Ha Magyarországon bűncselekménynek minősül az abortusz, akkor hogy-hogy mégis csinálják?

Figyelt kérdés
Fel lehet jelenteni a nőgyógyászt és/ vagy a nőt?

2014. jan. 28. 23:18
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
19%
Egészséges anyák egészséges magzatait fosztják meg az élettől. Bocsánat, elírtam.
2014. jan. 29. 10:04
 12/23 A kérdező kommentje:

Én azt olvasom, hogy 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik.

[link]

2014. jan. 29. 10:59
 13/23 anonim ***** válasza:
78%

Jól olvastad?

A magzatelhajtás bűnnek minősül, ha:

"a) üzletszerűen,

b) a nő beleegyezése nélkül,

c) súlyos testi sértést vagy életveszélyt okozva követik el."

A te saját linkedből idéztem...

2014. jan. 29. 11:05
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező. Mielőtt kiírsz valami butaságot, győződj meg arról, hogy amit olvasol azt jól is értelmezel, mert a linked alapján nem tudsz értelmezni mondatokat.

Te csak egy mondatot emeltél ki, és úgy gondoltad az így is van..

"Aki más magzatát elhajtja, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő"

De már ezt az 1 mondatot sem értelmezted jól.

Bizony elkerülte a figyelmedet az "aki más" szavacskák..

Vagy kimaradt az olvasásból a következő:

" A magzatelhajtás minden olyan terhességmegszakítás, amelyet törvény nem nyilvánít megengedhetőnek, tehát jogszerűnek ......"

Na és itt kellett volna tovább menned, hogy megnézd Magyarországon milyen törvény, jogszerűség van az abortusszal kapcsolatban...

Tudod kérdező a legtöbb idétlen sületlenség abból fakad, hogy nem vagytok képesek értelmezni amit olvastok, és nem jártok utána..

2014. jan. 29. 11:43
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

Ne a Wikipédiát, hanem a Btk.-t nézzük.

De azt se, mert a Btk-ba nincs beleírva, de létezik szakmai mentesség. Aki a szakmáját végezve, engedéllyel, a szakmáját szabályozó törvényekkel, rendeletekkel, szakmai szabályokkal összhangban végzi tevékenységét, az nem büntethető.

Ezért nem jelentik fel az ügyészt hamis vádért, az ügyvédet bűnpártolásért, a sebészt súlyos testi sértésért. És ezért nem bűncselekmény, ha egy nőgyógyász, a vonatkozó törvényeket betartva, egy egészségügyi intézményen belül magzatelhajtást végez.

2014. jan. 29. 17:56
 16/23 anonim ***** válasza:
5%
Életet kioltani bűn, akár megerőszakolás után születik, akár deformitásokkal a gyerek.
2014. jan. 29. 21:07
 17/23 A kérdező kommentje:

Tényleg nem tudom értelmezni, ezért kérdezem!

"Más magzatát elhajtja" - ezek szerint az orvos bűntettet követ el

"üzletszerűen" - úgy tudom, pénzbe kerül, akkor mégiscsak bűncselekmény

Lehet, hogy buta vagyok, de tényleg nem értem.

2014. jan. 29. 21:32
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

A bűncselekmény definícióját a Btk. elején találod, benne lesz, hogy a "a törvény büntetés kiszabását rendeli". Ezt úgy kell érteni, hogy ha külön jogszabály valamait külön megenged, az sohasem bűncselekmény.

Pl.: ha egy rendőr a tolvajt beviszi, az nem személyi szabadság megsértése, mert neki ezt jogszabály engedi.

Ugyanígy az egészségügyi törvény kifejezetten engedi az abortuszt, meghatározott feltételek mellett. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, valóban magzatelhajtás bűncselekménye valósul meg.

2014. jan. 29. 22:58
 19/23 anonim ***** válasza:
100%

Jó, akkor tisztázzuk. Igen, a magzatelhajtás valóban büntetőjogi tényállás, viszont a büntethetőséget kizáró okok között szerepel a 24. §, azaz "nem büntetendő az a cselekmény, amelyet jogszabály megenged, vagy büntetlennek nyilvánít".

A 1992. évi LXXIX. törvény a magzati élet védelméről pedig bizonyos esetekben engedélyezi a terhesség megszakítását, egyedi hatósági aktus alapján.

Mivel ez jogszabályi engedélyen alapul, hiányzik a társadalomra való veszélyesség, tehát - bár a cselekmény tényállásszerű - nem jön létre bűncselekmény, hiszen hiányzik az egyik fogalmi eleme.

2014. jan. 30. 00:39
 20/23 A kérdező kommentje:
Ezt a baromságot!!! Látszik, hogy a jognak semmi értelme, totál kétértelmű, SEMMI logika nincs benne, csak kiskapuk meg egymásnak ellent mondó, körmönfont, értelmetlen szabályok. FÚJJ!!! Ezt nem is lehet érteni, mivel nincs értelme!!! Azért köszönöm a válaszokat :)
2014. jan. 30. 17:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!