Rendeletek és törvények olvasása, kiejtése hogyan történik?
Pontosan úgy, ahogyan leírtad:
- az 1998. évi 26.-ik törvény a fogyatékos....
A másik példádnál a zárójelbe rakott dátumot nem szoktuk "kiejteni", azt írásban rakjuk oda, hogy aki rá akar keresni, az kapjon megfelelő infót. Az a dátum, amikor meghozták, megjelent, stb. stb.
A § jel = paragrafus
Az (a) = az a. bek = (bekezdés)
A b./ = a b. pontja (x.bekezdés b. pontja)
Ha jól tudom, más variáció ezen a téren nem szokott előfordulni.
Általában az, aki felolvassa (bíró, ügyvéd, akárki más, még te is) tök logikus, hogy saját szájízére teszi majd? Nem értem a kérdést, egy rendeletet úgy olvasunk fel, mint egy normális, helyes magyar mondatot...
Talán ezekre a rövidítésekre, számozásokra gondolhat még, bár nem tudom...
A törvényben szinte biztos vagyok, hogyan kell felolvasni: A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi 26.törvény.
A rendeletek felolvasása azonban eltér a törvénytől, erre lettem volna kíváncsi.Azért köszönöm a jóindulatú,segítőkész válaszokat.
A rendeletek felolvasása azonban eltér a törvénytől,
Így van. Azokat sírva-ríva, zokogva kell,míg a törvényeket röhögve.Látom másoknak sem világos a kérdés.
Törvény:
Írásban: 1998. évi XXVI. törvény a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról
Szóban: A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998-dik évi 26-os törvény.
Rendeletek:
Írásban: 1/2000.(I.7.)SZCSM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről
Szóban: A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 2000. január 7-én kihirdetett 1-es számú szociális és családügyi miniszteri rendelet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!