Milyen rendelet vagy törvény alapján készít rólam a munkáltató jellemzéseket?
Nem lehet, hogy cégen belül van egy ilyen szabályzat, ami a részleteket is tartalmazza, hogy ki, mikor, miket vizsgál? Nálunk egy cég volt, aki ilyen felmérést végzett. Ez olyan multis dolog. Ez azért időnként tud szubjektív is lenni, ha valakit ki akarnak rúgni, jól jön az ilyen.
Talán, ha a munkaügyi felügyelőséget felhívod, ott biztos mindent tudnak a munkavállalók jogairól.
A munkahelyi vezetőnek joga van véleményt mondani a beosztott munkájáról. Ezt nevezhetjük jellemzésnek, teljesítmény értékelésnek. ( Régen is volt ilyen csak másképp hívták, nem a multik találták ki. )
A köztisztviselőknél törvény írja elő az értékelést, melyet a dolgozónak át kell vennie.
Egyébként jó ha tudod, hogy mi a vezetés véleménye a munkádról, hiszen ennek alapján tudsz változtatni. A jobb helyeken a munkahelyi vezető az értékelés átadása után elbeszélget a dolgozóval, és megpróbál megoldást találni a problémás dolgokra. A kritikát vagy tudomásul veszed és változtatsz, vagy nem értesz vele egyet, és mehetsz másik munkahelyet keresni.
Mielőtt jogorvoslati lehetőségért rohangálsz, végig kellene gondolnod, hogy a negatív megállapítás valós vagy valótlan. Lehet, hogy szerinted "csak egy kicsit késtem" de a főnök úgy látja, hogy megbízhatatlan vagy, mert számára a pontosság elsőrendű jellemvonás.
Értem, csak úgy érzem, hogy a szempontok összeállításánál kicsit arra megy ki a dolog, hogy a kirúgásoknál egyszerűbb legyen a vezető dolga. Az is elhangzott, hogy 2-3 alkalmatlan minősítés elég a munkaviszony megszüntetéséhez.
Azért kerestem a törvényhelyet, mert a jellemzésen ( a munkatársak elmondása szerint ) több szempont van, tehát egy jellemzésen belül is több minősítés van. Nem tudom, hogy a kirúgáshoz elegendő szám mire vonatkozik.
Köszönöm a válaszokat.
A munkáltató rendes vagy rendkívüli felmondással szüntetheti meg a munkaviszonyt. A rendkívüli felmondáshoz elég nyomós indokok kellenek, ezért szerintem az értékelés nem lehet alapja a rendkívüli felmondásnak.
A rendes felmondás feltételei között szerepel az, hogy ha a munkáltató a munkavállaló szaktudásával, hozzáállásával nincs megelégedve, akkor lehetősége van a rendes felmondásra. Az indoklást természetesen bizonyítani is kell. Normális munkáltató az értékelést inkább a hibák javítására használja. Ez ugyanaz, mint amikor a szülő leül a gyerekével és elmondja neki, hogy nincs megelégedve a viselkedésével vagy a tanulmányi eredményével. Lehetőséget kell adni a hibák kijavítására.
A másik oldalon pedig a munkáltatónak is jogi lehetőséget kell biztosítani a notoriusan lusta, hanyag dolgozó elbocsátására, mivel egyetlen cég sem jótékonysági intézmény. Ismertem több olyan embert aki dolgozott, de vigyázott, hogy nagyon ne fáradjon el. Sok cégnél nem tűrik el az ilyen embereket.
Az is igaz, hogy a jogokkal lehet élni és visszaélni. Mi magyarok nagyok vagyunk ebben a témában.
Előtted szóló vagyok, savanykás poénnal szolgálok így éjjel: ez egy ilyen "kirakós" játék :)
Kicsit on: esélyes, hogy senki előtt sincs túl kevés banánhéj arrafelé, beleértve a kis hatalmukat fitogtató szerencsétlen lelkületűeket is... Tudom, ez még mindig nem a te jövőd, de később hátha mégis :)
Közben rendeződött az ügy,elbocsátottak felmentéssel. Olyan indokokat hoztak fel, ami ellen nem tudtam védekezni, mivel szabadságom alatt kipakolták az asztalomat.
Köszi a válaszokat, minden jót !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!