Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az iskolába amibe járok tilos...

Az iskolába amibe járok tilos telefont bevinni!?

Figyelt kérdés
an egy "telefonos szekrény" és abba kell belerakni a telefont. Én nem szoktam inkább magamnál hordom mint a tanulók 80%-a és ha meglátja az igazgató hogy valakinél telefon van elveszi mert azt mondja hogy:Benne van a házirendbe hogy nem lehet nálunk telefon. De a telefont az saját pénzemből vettem és magántulajdon! Ezek ellenére is elveheti?

2013. dec. 11. 15:43
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
57%

Az iskola egyértelműen kommunikálta, hogy mi a szabály, mi a házirend. Tetszik, nem tetszik, ezt be kell tartani, vagy lehet másik iskolába átiratkozni, ahol lazábban veszik ezt.

Akár szamurájkardot is vehetsz a pénzedből, akkor se lehet bevinni azt sem. Sok munkahelyen is különböző szabályok vannak, van olyan, ahol dettó tilos telefont bevinni, kint kell hagyni az öltözőszekrényben.

2013. dec. 11. 21:12
 12/28 anonim ***** válasza:
50%

"Az iskola egyértelműen kommunikálta, hogy mi a szabály, mi a házirend. Tetszik, nem tetszik, ezt be kell tartani, vagy lehet másik iskolába átiratkozni, ahol lazábban veszik ezt. "

Teljesen mindegy mit és hogyan kommunikál az iskola. Semmilyen iskolai alkalmazott nem veheti el TÖRVÉNYESEN a magántulajdonodat, legyen az igazgató, takarító vagy biztonsági őr. A magyar állam is egyértelműen kommunikálta mik a törvényei.

"Akár szamurájkardot is vehetsz a pénzedből, akkor se lehet bevinni azt sem. Sok munkahelyen is különböző szabályok vannak, van olyan, ahol dettó tilos telefont bevinni, kint kell hagyni az öltözőszekrényben."

Az egy dolog, de elvenni akkor sincs joga senkinek a te tulajdonod, pláne nem erőszakkal.

2013. dec. 11. 22:36
 13/28 anonim ***** válasza:
100%
Semmilyen jogszabályba nem ütközik az, hogy a mobiltelefon használatát megtiltják. Amennyiben az iskola és közted tanulói jogviszony jön létre, úgy azzal elfogadod az iskola belső szabályzatát. Az iskola akkor követne el jogsértést, ha mindenféle jogi aktus nélkül birtokolná a telefonodat. Amit te leírtál, az jogilag olyan, mintha letétbe tetted volna a mobilodat.
2013. dec. 12. 19:23
 14/28 anonim ***** válasza:
63%
Az igazgató viszont nem jár el jogszerűen abban az esetben, amikor meglát valakinél egy telefont, azt elkobozza. A jogszerű az lenne, ha szóbeli vagy írásbeli figyelmeztetésben részesülnél a házi rend megszegését követően.
2013. dec. 12. 19:25
 15/28 anonim ***** válasza:
33%
Bámuljátok iskola után azt a nyomorult telefont! Ha már így beleőrültetek.
2013. dec. 13. 10:19
 16/28 anonim ***** válasza:

12:"Semmilyen iskolai alkalmazott nem veheti el TÖRVÉNYESEN a magántulajdonodat, legyen az igazgató, takarító vagy biztonsági őr. A magyar állam is egyértelműen kommunikálta mik a törvényei."

Viszont haza is küldhet igazolatlan órával. Egyes helyeken lehetnek szigorúbb szabályok, lásd dohányzásra kijelölt hely - azt sem teheted akárhol. Továbbá rendezvényre sem lehet bevinni bizonyos eszközöket, én jártam már így, elfelejtettem, hogy egy pici kés nálam van. Elvileg törvényesen volt nálam, gyakorlatilag a kapuban motozás volt, választhattam hogy elveszik vagy nem megyek be... Inkább visszavittem a kocsiba.

Sőt, alkohol is lehet nálad, azonban egyes munkahelyek tiltják nemcsak a fogyasztását, de azt is, hogy nálad legyen. Dolgoztam ilyen helyen, akár tetszik akár nem, a szabályt be kellett tartani - vagy lehet menni más helyre dolgozni.

"Az egy dolog, de elvenni akkor sincs joga senkinek a te tulajdonod, pláne nem erőszakkal."

Erőszakkal? Kicsavarják a kezéből vagy mi?

Tudom, hogy nehéz elfogadni egyeseknek, hogy nem az ő s...ggükből süt a nap és a jogaik mellett kötelességek és szabályok vannak, de viszont olyan világban élünk, ahol ha ez nem tetszik, akkor lehet más helyet keresni, ahol ez nem probléma. Van még több iskola, ahol ebből nem csinálnak ekkora gondot: át lehet iratkozni oda. De az intézmények saját hatáskörükben meghatározhatnak olyan házirendet, ami szigorúbb a jelenlegi törvényeknél.

2013. dec. 13. 17:44
 17/28 anonim ***** válasza:

16: Miért nem vagy képes felfogni, hogy nem az volt a kérdés, hogy "hogyan kell helyesen viselkedni"? Az volt a kérdés, hogy az igazgató elveheti-e a telefont. Erre meg az a válasz, hogy nem, mert nincs ilyen jogköre.

Az összes példáddal az a bibi, hogy dolgozni meg koncertre járni nem kötelező, ellenben iskolába meg igen. Sejtettem egyébként, hogy ez a "jogaid csak akkor lesznek, ha teljesíted a kötelezettségeidet" érvelés előkerül. Éveken keresztül hallgattam én is ezt a dumát tanároktól (meg a sopánkodást, hogy már nem lehet verni a tanulókat...), kár, hogy akkor még nem jöttem rá, mekkora baromság is ez.

Bizony, bármennyire nem fér bele az alá-fölérendelt viszonyra épülő világképedbe, rengetek jog megillet egy embert mindennemű kötelezettség nélkül. Ilyen az élethez való jog is például, és remélem így már neked is leesett a tantusz. De jó lenne ha feltennéd magadnak a kérdést, mégis milyen példát mutat egy olyan pedagógus, aki feljogosítva érzi magát a hatályos törvények felülbírálására, a tanulók jogainak semmibevételére.

2013. dec. 13. 18:23
 18/28 anonim ***** válasza:
74%

17: "Az volt a kérdés, hogy az igazgató elveheti-e a telefont. Erre meg az a válasz, hogy nem, mert nincs ilyen jogköre."

De, megteheti (ahogy egyes munkahelyeken is az öltözőszekrényben kell hagyni a mobilt), mivel egy telefonos szekrénybe rakatja a tanítás alatt, nem pedig elkobozza. Tehát nem történt lopás.

"Az összes példáddal az a bibi, hogy dolgozni meg koncertre járni nem kötelező, ellenben iskolába meg igen."

Nem, lehet magántanulónak is lenni, továbbá rengeteg intézmény van, más-más szabályokkal. Csak választani kell egy megfelelőt, ami a kérdezőnek szimpatikusabb.

"Bizony, bármennyire nem fér bele az alá-fölérendelt viszonyra épülő világképedbe, rengetek jog megillet egy embert mindennemű kötelezettség nélkül."

Igen, de az intézményt is megilleti az a jog, hogy a területén meghatározza a szabályokat. Ennyi erővel nem küzdesz az ellen, hogy azokon a helyeken, ahol tilos a dohányzás, szabadon lehessen füstölni, mert az illetőnek joga van a dohányzáshoz?

"mégis milyen példát mutat egy olyan pedagógus, aki feljogosítva érzi magát a hatályos törvények felülbírálására, a tanulók jogainak semmibevételére."

Ott bukik az egész, hogy aki nem tartott be bizonyos szabályokat (amelyeket az intézménynek joga volt meghatározni), az nem a pedagógus, hanem a tanuló. És pont azt a példát mutatja, hogy az életben vannak szabályok, melyeket be kell tartani, amennyiben nem teszed, következményei lesznek.

2013. dec. 13. 18:37
 19/28 anonim ***** válasza:
67%

Még annyit: "és ha meglátja az igazgató hogy valakinél telefon van "

Szóval nem csak a táskában van, hanem úgy látja meg az igazgató, hogy a tanuló elővette és használja... Innentől kezdve meg nem értem a vinnyogást, ha a táska mélyén vagy egy zsebben van, akkor nem fedezi fel a röntgenszemével, motozásról meg nincs szó. Nem kell tanítási idő alatt b..szkurálni.

2013. dec. 13. 18:46
 20/28 anonim ***** válasza:
83%

18: "De, megteheti (ahogy egyes munkahelyeken is az öltözőszekrényben kell hagyni a mobilt), mivel egy telefonos szekrénybe rakatja a tanítás alatt, nem pedig elkobozza. Tehát nem történt lopás. "

De nem. Még egy biztonsági őr sem teheti meg az akaratod ellenére, ez van.

"Nem, lehet magántanulónak is lenni, továbbá rengeteg intézmény van, más-más szabályokkal. Csak választani kell egy megfelelőt, ami a kérdezőnek szimpatikusabb. "

Fogd már fel, hogy nem a házirenddel van a probléma, hanem azzal, hogy valaki magántulajdonát az akarata ellenére elveszik tőle!

"Igen, de az intézményt is megilleti az a jog, hogy a területén meghatározza a szabályokat. Ennyi erővel nem küzdesz az ellen, hogy azokon a helyeken, ahol tilos a dohányzás, szabadon lehessen füstölni, mert az illetőnek joga van a dohányzáshoz? "

Az nem úgy megy, hogy a dohányzók kezéből kitépjük a cigis dobozt, meg még le is keverünk neki egy pofont. Van ennek jogszerű módja, tessék végigjárni, ha kell.

"Ott bukik az egész, hogy aki nem tartott be bizonyos szabályokat (amelyeket az intézménynek joga volt meghatározni), az nem a pedagógus, hanem a tanuló. És pont azt a példát mutatja, hogy az életben vannak szabályok, melyeket be kell tartani, amennyiben nem teszed, következményei lesznek."

Az az igazgató, aki akarata ellenére elveszi egy diáktól a saját mobiltelefonját, az a hatályos magyar törvényeket szegi meg.

2013. dec. 13. 18:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!