Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Öröklés utáni vagyonmegosztásn...

Öröklés utáni vagyonmegosztásnál van özvegyi jog?

Figyelt kérdés

Szüleim házasok voltak, azaz 50% volt mindkettőjük tulajdonjoga, bár minden vagyontárgy csak a túlélő házastárs nevén volt, aki most kitalálta,hogy mindent a testvéremre irat (praktikusan tartási szerződéssel), nekem "coki van".

A hagyatéki tárgyaláson nem foglalkoztak a túlélő házastárs nevén levő vagyonnal, ezen igényemet vagyonmegosztási perben érvényesíthetem. (Azaz rá vagyok kényszerítve,hogy vér szerinti szülőm bepereljem, ha nem szeretném,hogy ellopják tőlem a másik szülőm után megillető örökségem is...)

Kérdéseim:

- a vagyonmegosztási per eredményeképp kiszámított házastársi vagyon 50%-nak a felét azt pénzben vagy természetben (pl. ingatlanrészben) kell kifizetniük?

- ha esetleg ingatlanrészben fizetik ki, akkor a túlélő szülőt még erre is megilleti az özvegyi haszonélvezeti jog? Azaz tulajdonképpen majd csak a túlélő szülőm halálakor rendelkezhetem a tulajdonrészem felett?

2013. dec. 1. 19:21
 1/10 anonim ***** válasza:

szomorú, hogy csak perben lehet megoldást találni

attól, hogy a tulajdoni lapon nem 1/2 volt írva, hanem kizárólag a túlélő házastárs nevén volt minden (1/1), attól még, ha közösen szerezték adott vagyontárgyat, az közös vagyonnak minősül (tehát 1/2-nek)

neked kell bizonyítani...

abban kapod, amiben kéred, erre vonatkozóan nincs előírás

célszerű pénzben

itt már nincs haszonélvezeti jog

2013. dec. 1. 20:03
 2/10 anonim ***** válasza:

Szóval akkor most minden a jelenleg élő szülő tulajdonában van. Ő pedig a sok örökös közül csak az egyiket akarja helyzetbe hozni.... Jól értetem????

Az alap esetben azt tesz a nevén lévő vagyonnal amit akar, azonban a köteles részt ki kell adnia (25%). Azonban a "Kitagadott" hátrányba helyezett örökös bármikor perelhet és igen könnyen nyerhet, Általában ilyenkor már idös emberekről van szó akik mentálisan már nem az igaziak, illetve könnyen befolyásolhatóak, illetv Pl. az egyik örökös vállalja az eltartást, azonban sz-ik rájuk.. azonban ezt bizonyítani kell.

2013. dec. 1. 20:08
 3/10 A kérdező kommentje:

A helyzet az,hogy már ügyvédet kellett kérnem, de úgy érzem, nem képvisel elég erősen, mert pont ő mondta,hogy a vagyonmegosztás után is maradna a haszonélvezeti jog. De nem értem, mire fel. Azt remélem,hogy ez is olyan vagyonmegosztás, mint pl. válásnál, azaz onnantól semmi köze a másik feléhez.

De végülis, ha marad is a haszonélvezeti joga, és még 20 évig is él, legalább majd a gyerekemnek (azaz a kisemmiző szülőm vér szerinti unokájának) a másik nagyszülőjétől (akit sajnos sosem láthat már). Mondjuk kb. jópár millióról van szó, annak a kamata 20 éven át is jól jönne, de ha ilyen a magyar jog, mit tudok tenni?

2013. dec. 1. 20:16
 4/10 A kérdező kommentje:

Most kizárólag az elhunyt szülő utáni örökrészemről van szó.

Bár, az azért érdekelne, hogy a túlélő szülőm ha tartási szerződést köt testvéremmel, az majd nem támadható-e meg azzal,hogy ez a köteles rész kijátszására irányult, mivel a tartási szerződésben több százmilliós ingatlanokat ruháznának át testvéremre. (Tehát nem csak egy házról van szó, amit gondozásért cserében megkap. Amúgy nem szorul gondozásra, kitűnő egészségnek örvend ez a remek szülőm).

2013. dec. 1. 20:19
 5/10 anonim ***** válasza:

ügyvédet inkább most rúgd ki mint egy év múlva

ha nem tetszik!!!!!

sok ügyvéd van, jók rosszak egyaránt

2013. dec. 1. 20:27
 6/10 anonim ***** válasza:

természetesen megtámadható!

bíróságon

ehhez kell segítség

hogy választottál ügyvédet?

2013. dec. 1. 20:28
 7/10 anonim ***** válasza:

A jogos tulajdonod az 50%-ban rádeső fél rész, ezen a házastársnak valóban haszonélvezeti joga van, kérheted a kifizetését ill. létezik kényszerértékesítés is. Ezt az ügyvédedtől kérdezd, hogyan lehet véghez vinni, hogy a 25%-odért megkapd az örökséged kb-ban.

Ha az életben levő szülőd akar kijátszani a saját részéből, azellen nem nagyon tudsz mit tenni. Ahhoz nagyon erős ügyvéd kell, hogy a szülő halála után sikerrel tudjon perelni, és valótlanná tenni életbe lépett szerződéseket, záradékokat. Ha nyilvánvaló a visszaélés, akkor talán.

2013. dec. 1. 20:29
 8/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, ezek már érdemi válaszok.

Tehát az özvegyi jog alól ilyen egyszerűen megszabadulhatnék,hogy pénzben kérem a kifizetést?

Ráadásul testvérem közölte a hagyatéki eljárásban, hogy az ingatlanokra 1/3-ad részben igényt tart. Csak azt nem tudom, mire fel, hiszen ketten vagyunk testvérek. Így akarja csökkenteni az elhunyt szülőm részarányát szintén 1/3-ra, a házassági közös vagyonból (aminek felére természetesen testvérem szintén igényt tart...). Fogalmam sincs, milyen jogalapja lehet erre. Az igaz, hogy kezesként aláírt ő is a jelzáloghitelnek (én nem, lehet ez piszkálja), node amúgy semmilyen magánvagyona nem volt. Visszamenőleg meg már (remélem) nem tudnak adásvételi szerződést hamisítani a túlélő szülőmmel, a földhivatalban egyértelműen csak a túlélő szülőm nevén vannak az ingatlanok jelenleg.

2013. dec. 1. 20:42
 9/10 anonim ***** válasza:
Ha csak az ő nevén vannak, akkor feltételezem, hogy eleve az övé volt, vagyis házasságon kívüli vagyon. Mert különben a hagyatékin megkaptátok volna az ingatlan 25%-25%-át, özvegyi haszonélvezettel.
2013. dec. 1. 22:44
 10/10 A kérdező kommentje:
Mindenképpen házassági vagyon, mivel házasság előtt nem volt semmije sem. A közjegyző csak az elhunyt nevén levő dolgokkal foglalkozik. Ami így hülyeség, mert házasságban közösen szerezték azt, függetlenül attól,kinek a nevén van.
2013. dec. 1. 23:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!