Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tényleg van olyan, hogy a...

Tényleg van olyan, hogy a bankszámlán lévő összeget valaki idegenre íratja és az nem számít bele a hagyatékba? Ilyenkor mit tehetnek a rokonok?

Figyelt kérdés
A pontos neve az okmánynak az, hogy Haláleseti kedvezményezett megnevezése.
2013. nov. 26. 17:55
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha életében rendelkezett az összeg sorsáról, akkor a rokonoknak semmi közük hozzá,azt csinált a pénzével, amit akart.
2013. nov. 26. 18:00
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
A rokonoknak csak akkor van köze hozzá, ha valaki nem végrendelkezett és így jobb sors híján rájuk száll az örökség. De amúgy mindenki arra íratja a pénzét, meg az egyéb dolgait, akire akarja természetesen.
2013. nov. 26. 18:02
 3/10 A kérdező kommentje:
Nem életében utalta el. Bement a bankba és ott kitöltött egy hivatalos nyomtatványt, hogyha ő meghal, akkor X.Y. felveheti a pénzt a halotti anyakönyvi kivonat felmutatásával.
2013. nov. 26. 18:02
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha bement a bankba, akkor még ÉLT! Ehhez joga van.
2013. nov. 26. 18:03
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem az elutalás a lényeg, hanem hogy hogyan rendelkezett róla. Hiába forgatod a dolgot így-úgy, mindenhogy az a vége, hogy a rokonoknak semmi köze hozzá, nem tehetnek semmit.
2013. nov. 26. 18:05
 6/10 A kérdező kommentje:
De ez hogy lehet? Ilyenkor mi van a köteles résszel?
2013. nov. 26. 18:13
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

A köteles rész abból van ami a hagyatékban szerepel mint örökség.

Ha valaki aki még élt, és úgy intézte a dolgait, hogy a bankban lévő pénzét X.Y-ra hagyja, akkor ez a pénz nem képezi az örökség részét. Így ennek nincs köteles része..

2013. nov. 26. 18:32
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Már én sem tudom ennél érthetőbben elmagyarázni, mint előttem tették, a rokonok nem tehetnek semmit. Nem jár nekik semmi, max. a szájuk. Így jártatok, ez van.
2013. nov. 26. 18:47
 9/10 anonim ***** válasza:
40%

És megmondanád hogyan jut X.Y egy anyakönyvi kivonathoz?

Konkrétan nem tudom, de alig hiszem, hogy én kikérhetném bárki anyakönyvi kivonatát.

Amúgy: én, mint halálom esetén örökhagyó, amíg élek annak és annyit adok, amennyit akarok, eladhatom mindenem, rákölthetem egy nőre, vehetek neki nercbundát, luxusautót, senkinek, MÉG A KÉSŐBBI ÖRÖKÖSÖKNEK sincs beleszólása. Amint meghalok, megnyílik az örökség, és ami vagyon akkor van, az örökösödési rend vagy végrendeletem szerint történik annak "elosztása". Köteles rész természetesen figyelembe veendő, bár az is támadható.

2013. nov. 26. 19:09
 10/10 anonim ***** válasza:
Az a bizonyos "idegen" nem volt idegen, legfeljebb a pénzt most bottal ütő, kapzsi rokonságnak tűnik annak.
2013. nov. 26. 19:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!