Mi számít önvédelemre igényelt éles lőfegyver-viselési engedély esetében elfogadható indoknak?
Csak akkor engedélyezik, ha pl. banki biztonsági őr vagy pénzszállító valaki, és a munkájából adódóan kerülhet életveszélybe, vagy más szempontokat is mérlegelnek? Pl. rossz közbiztonság az illető lakóhelyén, bűnözőkkel való korábbi összetűzés, vagy ha gyilkossággal fenyegették?
P.S.: pisztoly utcai viseléséhez szükséges engedélyről van szó.
Itt a válasz:
Semmi nem számít elfogadható indoknak.
Ha biztonsági őr vagy pénzszállító vagy, akkor ugye van fegyvervizsgád. De ez csak arra jogosít fel, hogy a munkáltatód által biztosított pisztoly nálad lehet munkaidőben. A biztonsági őröknek pont úgy nem adnak önvédelmi fegyverre engedélyt (munkaidőn kívülre), mint az átlagembernek.
Az átlagembernél semmi nem számít elfogadható indoknak a rendőrség szemében. Elvileg be kellene bizonyítanod, hogy az életedet csak lőfegyverrel védheted meg. De gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy már hullazsákban visznek el. Ezért nem adnak senkinek éles lőfegyverre engedélyt.
Elvileg ha jók a kapcsolataid rendőri vezetőkkel és van pénzed megfizetni, akkor kaphatsz éles önvédelmire engedélyt. Ahogy mondtam összesen kb. 4000 önvédelmi fegyver van kiadva civileknek, amiben már a rendőrök, bírók is benne vannak. Szóval ilyen gazdag, jó kapcsolatokkal rendelkező emberből, aki kapott fegyvertartásit, lehet kb. 1000 maximum.
Hallottam sztorikat arról, hogy van egy-két kapitányság, ahol megadják az engedélyt ha adsz egy kis extra pénzt. De ez szerintem nem igaz, mert akkor már nem csak én, de másik ezrek, tízezrek is oda költöztek volna a közelébe, hogy kaphassanak fegyvert.
Szóval a válasz: Esélyed sincs kapni, hiába hivatkozol a rossz közbiztonságra, vagy akár arra, hogy régen is ért már támadás. A fenyegetést sem nézik.
Isten hozott Magyarországon!
Ez kijózanító válasz volt, köszönöm.
Hozzáfűzném, nekem speciel nem kell fegyver, regény miatt kérdezem, amiben magánnyomozóról írok (aki nem rendőr), és fegyvert viselne. Ezek szerint egy (legálisan) felfegyverzett magánnyomozó Magyarországon életszerűtlen?
4- es:
Az általad felsorolt 4 kritériummal + sport egyesületi tagsággal itthon is sok embernek van pisztolya. Utcán nem lehet viselni, de pl. otthoni önvédelemre használható. Utcára és diszkóba a gáz- riasztó pisztoly-t én elégségesnek gondolom. Amit nyernénk biztonságban azon, hogy lenne nálunk fegyver, azt elveszítenénk azzal, hogy másik 500 000 embernél is van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!