A szovjet-stílusú kommunizmus visszasírása miért nem illegális?
A nácizmus propagálása illegális. Azt megértem, hogy a "kommunizmus" -így en bloc- propagálása miért nem illegális, mert ilyen címszó alatt sokféle rendszert lehet érteni, amiknek oroszlánrésze sohasem valósult meg és nem jár feltétlenül népirtásokkal, népsanyargatással, de akár még diktatúrával sem.
Viszont vannak olyanok, akik a Szovjetunió által létrehozott kommunizmusfajtát sírják vissza, egyesek enyhébb verzióit, pl. a kádárit, mások egyenesen a sztálini Szovjetuniót istenítik.
Az ilyeneket miért nem büntetik ugyanúgy, mint a neonácikat, amikor egyértelmű, hogy kommunizmus alatt nem valami 19. századi elméleti vágyálomra, vagy hippiutópiára gondolnak, hanem a nácizmushoz olyan hasonló diktatúrára, ami "kommunizmus" címszó alatt a legtöbb országban megjelent?
Szerintem a bolsevizmus kedvező színben való feltüntetése ugyanúgy illegális már, mint a nácizmusé.
De én megfordítanám a kérdést. Miért legyen illegális? Miért kelljen tiltani egy véleményt is? Miben különb az a rendszer egy zsarnoki rendszertől, amelyikben nem lehet kimondani és mérlegre tenni a különböző véleményeket, eszméket, hogy az emberek eldöntsék, tetszik e nekik vagy sem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!