Milyen büntetésre lehet számítania annak aki nem fizeti ki a benzinkúton a betankolt üzemanyag árát?
Tegnap délelőtt az öcsém, kb. 2000Ft-al a zsebében elment itthonról a saját kocsijával. Az autó tankjában kb. 5-6 liter benzin lehetett. Reggel nem mondta hogy hova megy, de arra gondoltam, hogy csak ide a közelbe igyekszik valahová tudván, hogy kevés az üzemanyagja. Este 8 kor jött haza és közölte, hogy Budapesten volt (ami tőlünk 120km) és egy lánnyal találkozott. Kérdeztem tőle, hogy honnan volt pénze benzinre.? Erre azt mondta, hogy elment a benzinkútra, tele tankolta az autót, előadta a kutas srácnak, hogy Ő márpedig ki akarja és ki is tudja fizetni a benzint, csak valamiért nem működik a bankkártyája. A bankkártyája azért "nem működött" nem volt rajta egy fillér sem. Az öcsém azt mondta a benzinkutas srácnak, hogy hazamegy pénzért és kb. fél óra múlva visszamegy kifizetni az üzemanyagot. Mindezek helyett elment Budapestre csajozni.
Összesen 17ezer FT-ért tankolt a kocsiba amit jelenleg sem én, sem pedig anyámék nem tudnak kifizetni.
Az öcsém 25 éves és sajnos nagyon nehéz időszak után van. Szinte egyszerre veszítette el a munkáját, a barátnőjét és kigolyózták egy külföldi munkalehetőségből is. Mindenért amije van, saját maga dolgozott meg. De sajnos egy ideje nincs saját pénze és ez kicsit kikészíti. Ezért csinált ilyen butaságot.
Milyen büntetésre lehet számítani? Feljelenthetik az öcsémet? Ez szabálysértés vagy bűncselekmény?
"javítsatok ki ha tévedek, de az állampolgárnak joga van visszatartani egy bűnözőt a rendőrség kiérkezéséig. "
Csak pontosítom,
"a bűncselekmény helyszínén tetten ért személyt bárki elfoghatja és a hatóság kiérkezéséig visszatarthatja" /büntetőeljárási-, és vagyonvédelmi törvények/
Utolsó előtti köszi a helyesbítést.
Utolsó:
Te valszeg a bkv-s témákban hallottad ezt. A bkv-n az ellenőr azért nem foghat vissza, mert nem lopást követsz el ha bliccelsz hanem inkább amolyan szerződésszegést ami PTK, ezzel szemben amikor bűncselekmény a téma, akkor más a szabály.
Ha pl látom, hogy egy ember leszúr egy másikat, akkor ugye nem gondolod komolyan, hogy én sértek törvényt azzal, hogy visszatartom?
De sajnos egy ideje nincs saját pénze és ez kicsit kikészíti. Ezért csinált ilyen butaságot.
Ez a fél országra ráillik, mégse megy ingyentakolni.
Én benzinkúton dolgoztam és (dolgozom jelenleg is). Csak annyit fűznék hozzá, hogy benzinlopás és benzinlopás között is van különbség.
Akik tele tankolják a kocsit és szó nélkül elhajtanak, azok legtöbbször kamu rendszámmal csinálják és elég nehéz elkapni őket. Általában napszemüvegben, sapkában vannak, hogy kevésbé legyenek felismerhetőek a biztonsági felvételeken. Ezek az emberek követnek el lopást és rendszámmal való visszaélést egyszerre.
Ez a másik eset amit a kérdező felvázolt. Ez a ritkább. Ilyenkor az a rutin, hogy felvesszük az illető adatait és elengedjük. Mert mi van, ha igazat beszél? Ha visszatartom akkor a bizony a benzinkutas húzhatja a rövidebbet. Nem szabad mindenkit bűnözőnek nézni és úgy kezelni!
Volt már olyan, hogy majdnem 20 ezerért tankolt nálunk egy srác és bejött fizetni. Csórikám nem tudott, mivel nem volt nála a bankkártyája. Kiderült, hogy egy félórával korábban otthagyta egy 20km-el visszább lévő gyógyszertárban. Felírtam a nevét és a címét a személyije alapján, majd aláírattunk vele egy papírt, hogy tartozik X összeggel. Ezután és elment a bankkártyájáért. Fél óra múlva visszajött, kifizette a benzint, megkapta a blokkot, én összetéptem a papírt és ennyi.
Szóval nem is értem, hogy milyen alapon van a kérdező történetében szereplő srác egyből köztörvényes bűnözőnek nézve!? Látszik, hogy a válaszolók között senkinek sincs életszerű tapasztalata ebben.
"Szóval nem is értem, hogy milyen alapon van a kérdező történetében szereplő srác egyből köztörvényes bűnözőnek nézve!? "
Észlénykém:
"Erre azt mondta, hogy elment a benzinkútra, tele tankolta az autót, előadta a kutas srácnak, hogy Ő márpedig ki akarja és ki is tudja fizetni a benzint, csak valamiért nem működik a bankkártyája. A bankkártyája azért "nem működött" nem volt rajta egy fillér sem. Az öcsém azt mondta a benzinkutas srácnak, hogy hazamegy pénzért és kb. fél óra múlva visszamegy kifizetni az üzemanyagot. Mindezek helyett elment Budapestre csajozni. "
A kérdező testvére bűnöző. pont.
Én nem vontam kétségbe, hogy a kérdező tesója vétett a törvény ellen. Elegánsabban és rafináltabban ugyan, de ugyanúgy ellopta a benzint, mint azok akik szó nélkül elhajtanak.
Ugyanakkor azt próbáltam hangsúlyozni, hogy VANNAK BECSÜLETES EMBEREK IS. Nem kell mindjárt mindenkit alapból bűnözőnek nézni.
Mert előfordul olyan aki otthon felejti a bankkártyáját, vagy a pénztárcáját vagy az összes iratát. Épp ezért van olyan, hogy ártatlanság vélelme. Emberek vagyunk és hibázunk. Persze a kérdésben szereplő srác ettől még megszegte a szabályokat.
Ja bocsi még valami:
Az igazi bűnözők nem azok akik behúznak egy benzinkutast 1 tank benzinnel. A valódi és valóban kártékony bűnözőket sokkal feljebb lévő körökben kell keresni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!