Mi történik, ha a tankötelezettséget megszegjü?
Mi számít megszegésnek, és most mennyi a korhatár? 16-év azt tudom, de közvetlen a 16. születésnap után még kell iskolába menni, vagy a tanév végétől nem kell?
És mi történik, ha egy diák egy betegség/baleset miatt több évet kihagyott az iskolából? Azt kötelező bepótolni? Illetve, lehet-e bepótolni (ingyenesen)?
Úgy tudom, ilyenkor először az iskola, majd az önkormányzat lép, és a szülőt/gondviselőt büntetik: családi pótlék megvonása stb. De nem emlékszem már pontosan, hülyeséget meg nem akarok írni.
Ha pedig a diákot ilyen súlyos esemény éri, akkor a körülményektől függően magántanulóként kell elvégeznie tanulmányait, illetve bizonyos intézményekben arra is van lehetőség, hogy ott maradjon/tanuljon, de egyéni tanrend szerint. Hogy ezekért kell-e, és hogyan, miként fizetni, nem tudom sajnos.
Nem tudom, mennyit segítettem, remélem, valaki tud pontosabbat válaszolni.
Itt elég jól leírják hogy hány óra igazolatlannál mi történik.
Az egyik osztálytáramnak (unokatestvérem) eltört a lába ált. suliban. Meg is kellet műteni, fekvő gipszet kapott és sokáig nem járt iskolába. Mi ezt úgy oldottuk meg hogy iskola után átmentem hozzá, odaadtam neki a házit, ott mindjárt meg is írtuk és megtanultuk. (megbeszéltük a tanárokkal hogy így fogjuk csinálni) és év végén néhány tantárgyból osztályozó vizsgát kellet csinálnia)
Úgy tudom hogy amint betöltöd a 16. életévedet onnantól már nem vagy tanköteles, nem kell megvárnod az év végét.
Értem, köszönöm!
A betegséghez/balesethez csak annyit, hogy én tényleg a durvább dolgokra gondoltam, tehát pl ha egy diák 2 évig feküdt kómában. Jójó tudom, ez nagyon szélsőséges, de a törvényt csak szélsőséges esetekkel lehet igazán szemléltetni.
(ja amúgy én nem akarom otthagyni a sulit, meg lógni sem akarok, csak érdekel a téma)
A tankötelezettség megszegése elsősorban a családi pótlék megvonásával jár, ha nem változik a helyzet, akkor a tanulót elvehetik a szüleitől és (ha jól emlékszem) állami gondozásba kerülhet vagy felügyelőt rendelnek ki mellé, aki lesi minden lépését.
Minket még 10.-ben figyelmeztettek ezekre, mert akkor szigorították a törvényt a lógósok miatt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!