Milyen eséllyel támadhatom meg Anyu végrendeletét, hogy ne csak a köteles részt kapjam? Nem voltunk össze veszve, nem törtem az életére, egy hangos szavam nem volt hozzá, nem voltam törvény által büntetve, mégis mindenét a húgomra hagyta.
Hát nézd, ha volt végrendelet és ha az eltér a fele-fele aránytól, akkor sem tehetsz semmit. Anyukád döntését meg jobb tiszteletben hagyni. Biztos volt rá oka! Kérlek nehogy félre érts, ez alatt nem azt értem,hogy rossz gyerek voltál, hiszen nem ismerem a családi történeteteket. Lehet, hogy valaki rábeszélte, lehet, hogy valamiért haragudott, lehet, hogy egyszerűen szociális elgondolásból... nem tudom, ezt csak ti tudhatjátok.
Ám ha tényleg nem akarod annyiban hagyni, akkor beszélj egy ügyvéddel.
Az életére törés, stb. csak akkor bírna jelentőséggel, ha a kötelesrészből is kitagadott volna.
Mivel ez nem történt meg, végrendelkezni meg szabadon lehet, egyetlen esélyed lenne: ha a végrendeletet érvénytelennek kellene nyilvánítani.
Ehhez azt kéne bizonyítanod, hogy anyukádat pl. kényszerítették, vagy megtévesztették...
Elég nehéz dolog ez.
Kedves 12-es, az anyukája, a Kérdező leírása szerint, NEM TAGADTA ŐT KI.
Kötelesrészt kap.
"azaz egy negyed, ha csak egy húgod van"
Nem.
Akkor is a FELE ANNAK, AMI JÁRNA.
Csak, ami járna, az eleve a fele lenne az összesnek.
A felének a fele nálunk a negyede, nem tudom, nálatok hogy van ez:D
Járna neki a fele, hiszen van egy húga, 50-50-be menne, de mivel végrendelet van, ezért annak a felét fogja kapni, ami járna, szóval a teljes örökség egy negyedét.
De basszus, nem látod, hogy feljebb rosszul fogalmaztad? (Vagy, aki azt írta)
Azt írta, hogy a kötelesrész a fele annak, ami járna - alapesetben, de most a kötelesrész a negyede lesz annak, ami járna, mert van egy testvér. Legalábbis, ha nem is így gondolta az író, ez jött ki.
De ez NEM így van. A kötelesrész a fele annak, ami járna. Csak épp az EGÉSZ HAGYATÉKHOZ KÉPEST JÁRNA amúgy is a hagyaték fele. De a kötelesrész ettől még a fele annak, ami JÁRNA.
Fogalmi zavar van, és ez félreértést okozhat a laikusoknál. A jogban nem véletlenül fontos a precíz, szabatos fogalmazás.
"A kötelesrész a törvényes örökrész fele" - így egyértelműbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!