Milyen eséllyel támadhatom meg Anyu végrendeletét, hogy ne csak a köteles részt kapjam? Nem voltunk össze veszve, nem törtem az életére, egy hangos szavam nem volt hozzá, nem voltam törvény által büntetve, mégis mindenét a húgomra hagyta.
Ha beszámítható volt amikor végrendelkezett és nem kényszer hatására (és gondolom erről van szó) akkor nehéz lenne megtámadni. Arra hagyja a vagyonát akire akarja. Emiatt találták ki a köteles részt.
Sajnálom de szerintem ez veszett ügy :S
No chance.
Ezt a húgival megbeszélni.
A saját megdolgozott pénzével/vagyonával mindenki, még az édesanyád is azt kezd amit akar, annak adja akinek akarja.
Nem értem, hogy miért vagy felháborodva ezen..
662. § Nem jár kötelesrész annak, akit az örökhagyó végintézkedésében érvényesen kitagadott. A kitagadás csak akkor érvényes, ha a végintézkedés annak okát kifejezetten megjelöli.
663. § (1) Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult
a) az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
b) az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;
c)527 az örökhagyó egyenesági rokonainak házastársának vagy bejegyzett élettársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;
d) az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
e) erkölcstelen életmódot folytat;
f) jogerősen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.
(2)528 Házastársát vagy bejegyzett élettársát az örökhagyó házastársi, bejegyzett élettársi kötelességet durván sértő magatartása miatt is kitagadhatja.
665. § (1) Kötelesrész címén a leszármazót és a szülőt annak fele illeti, ami neki - a kötelesrész alapja szerint számítva - mint törvényes örökösnek jutna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!