Hogyan lehet az, hogy valakinek egyszerűen nincs állampolgársága?
Ezt olvastam, és nem értem. Szlovéniában, és Szlovákiában is van ilyen, de hogy?
Ennyi erővel a cigányoktól is meg lehetne vonni az állampolgárságot, hisz az állam megtagadhatja, ill. elveheti az állampolgárságot valakitől.
De nem értem. Tételezzük fel, hogy van X állam, és Y állam. Ez a kettő felosztja egymás között Z államot végérvényesen. Akkor Z állam polgárai hontalanok lesznek, révén nem létezik már az az ország, aminek állampolgárai voltak, vagy pedig területtől függően X és Y állam polgárai lesznek?
Aki hontalan, az nem is igényelheti annak az országnak az állampolgárságát, amelyik ország területén él? Mert az egy dolog, hogy nincs emiatt személyije, stb, de megtagadnák tőle az állampolgárságot? Vagy ebből nincs kiút?
Egyáltalán hogyan lesznek a hontalanok, mitől veszítik el az állampolgárságukat, és miért nem igényelnek másikat? Tudom, hogy ez nem ilyen egyszerű, de akkor is.
Élhet ott, de alapvetően rengeteg adminisztrációs nehézséget okoz, sok jogszabály úgy határozza meg önmaga személyi hatályát (azaz azt a kört, akire kötelező), hogy számít az állampolgárság.
Meg vannak elég kacifántos, nemzetközi elemeket tartalmazó szerződések, adójogi esetek pl, amikor nem magától értetődő, hogy melyik állam jogát kell alkalmazni, vagy mely államnak jár az adó valami után, és néha itt is segít az állampolgárság eldönteni. (Bár ma már általában inkább a lakóhely releváns ilyenkor.)
Pl. pár éve egy szlovákiai magyar ismerősömnek kezességet írtam alá egy könyvtárban, mert ő különben nem kölcsönözhetett volna, mert nem magyar állampolgár, és féltek, hogy ha behúz valamit, akkor nehéz utána menni. (Ez amúgy hülyeség, és szerintem nem volt ehhez joga a könyvtárnak, de egy aláírás nekem nem fájt.)
Ja és azt nem szabad elfelejteni, hogy az államokat alapvetően mi csináltuk, értünk vannak, tehát ha egy jelenség az államnak közömbös, mindenki másnak pedig rossz egyéni szinten, akkor nem sok okunk van fenntartani :)
De mint mondtam, adminisztrációs nehézségeket okoz tudtommal a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!