Reprodukciós beavatkozásnak köszönhető sikeres szülést követően lehetséges-e itt Magyarországon, hogy a spermadonor/apa (K 609) idővel megismerhesse az így fogant gyermekét?
Ha a donor úgy nyilatkozott, hogy nem adja meg az adatait, akkor nem fogják neked kiadni.
Ha a gyerek kéri a személyes adatokat, mert pl. valamilyen betegsége lesz, ami miatt fontos, hogy ismerje a vérszerinti szülő egészségi állapotát, neki sem adják ki, csak az állapotára vonatkozó adatokat.
"Ha a donor úgy nyilatkozott, hogy nem adja meg az adatait, akkor nem fogják neked kiadni."
Ezzel azért vigyáznék a helyedben! Csak mert valamiben megállapodik a spermabank és a donor, az nem feltétlen vonatkozik 3. személyekre. A magánjogban Mo.-on is a harmadik személyek terhére történő szerződés tilalmának elve érvényesül, Németországban az ottani legfelsőbb bíróság ebben az évben mondta ki, hogy ebből az okból a ilyen megállapodás semmis, és a gyereknek joga van megtudnia, hogy ki az apja. Nagy-Britanniában ez már rég evidencia, ott törvény zárja ki viszont a született gyermekek tartáshoz való jogát a donorral szemben. Németországban ilyen törvény nincs, és sokan spekulálnak, hogy elvileg lehetséges, hogy a gyerek a donorral szemben tartásra vonatkozó igényét érvényesítse, persze csak egy apaság megállapítása iránti per után, amivel viszont a törvényi vélelem alapján fennálló tartási kötelezettségét a (nem biológiai) apjával szemben elveszti. De ilyen per még soha nem volt, mivel a döntés friss, szóval ez csak spekuláció. Ha a magyar jogban valóban van olyan jogszabály, ami a gyerek információszolgáltatási igényét kizárja, akkor oszd meg velünk, én nem tudok róla! A lényeg az kérdező, egy szerződéses megállapodás nem mindig elég.
Ha természetes úton fogant
Viszont donor esetén más a helyzet!
Ha nem járul hozza, hogy a szemályes adatait megtudják, akkor nem adható ki!
Én sem azt írtam, hogy titkosak a donor adatai, hanem ha úgy nyilatkozik, akkor nem fogjá senkinek kiadni az adatait.
Én idén így tanultam családi jogból!
A kérdés nem arról szól, hogy a gyerek megismerheti-e a spermadonort, hanem arról, hogy a spermadonor megismerheti-e a donációjából származó gyermeket.
A családjogi törvény nem a reprodukciós eljárásból származó gyerekek származási jogairól rendelkezik, hanem az örökbefogadottakéról.
A reprodukciós eljárásból származó gyerekekre és donorokra az egészségügyi törvény vonatkozik.
"Magyarországon a hatályos Eütv. 179. §-a szerint a gyermeknek csak ahhoz van joga, hogy „a nagykorúságának elérését követően fogamzásának, születésének körülményeit a rendelkezésre bocsátható adatok körére kiterjedő módon megismerje.” A törvény 172. §-a következtében ezek az adatok személyazonosításra alkalmatlanok, tehát a gyermek genetikai szülőjének személyét nem ismerheti meg, még akkor sem, ha egyébként érdeklődne felőle."
családi jog vizsgán nem csak a csjt. kérik számon, hanem a kapcsolódókat is...
És a reprodukciós eljárás igencsak kapcsolódik hozzá!
Akkor különösen tudnod kellene, hogy
-tényleg nem a csjt szabályozza
-melyik törvény szabályozza
-nem ismerheti meg a donor személyes adatait
És ami fölött ismét átsiklottál:
Nem a gyerek keresi a biológiai apját, hanem a donor keresné a donációból származó gyerekét.
Ebben az esetben pedig a csjt-t kell átbogarászni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!