Hány állampolgársága lehet egy embernek?
maximum kettö, ha egy harmadikat akar felvenni akkor le kell mondania az egyikröl.
de amúgy europán bellül már más, elvileg itt nem lehet két nemzetiséged. ami azt jelenti ha a német párommal összeházasodunk (és 5 év után járna az állampolgárság) akkor vehetem fel a németet ha lemondok a magyarrol. na erre a magyarország meg olyat tett hogy ha lemondok a magyarrol és felveszem a németet újra kérhetem a magyart. szóvla az únioban ez is bonyolult.
Az állampolgárságok száma az állampolgárságoktól függ :) Ezt most jólmegaszontam, de ez azt jelenti, hogy NEM igaz az, hogy kettő. Vannak és léteznek többes állampolgárok is. Azonban a többes állampolgárság kérdést a már meglévő állampolgárságok jogai határozzák meg, van ahol nem fogadják el.
Pl. hazánkban ugyan lehetsz többes állampolgár, de jog szerint KIZÁRÓLAG magyar állampolgárnak vagy tekinthető. [Tehát hozzájárulnak a többes állampolgárság alapításához, azonban azt jogi értelemben nem kultiválják.]
Ha egy orosz-amerikai nő és egy török-angol férfi összeházasodik, akkor a "végeredmény" nagyban függ, hogy melyik országban tették, ugyanis automatikusan nem fogadják el a házasságkötést másik országban. Ha mind a négy helyen honosíttatták a házasságkötésüket és a fenti négy ország elfogadja a többes állampolgárság intézményét, valamint házassággal alapítható állampolgárság, akkor felvehetik akár mind a négyet. [Itt most figyelmen kívül volt hagyva a két megnevezett állampolgársága, mert pl. USA-ban csak szimpla házassággal nem alapíthatsz állampolgárságot.]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!