Közmunkásként végezhetek kemény fizikai munkát, ha a megterhelés veszélyezteti az egészségemet és a munka típusa nem is szerepel a munkaleírásomban?
26 éves férfi vagyok és sajnos nem jött össze annyi pénzem, hogy lelépjek itthonról. Az egészségem miatt nem nagyon mocoroghatok, mert súlyos diabéteszem van, illetve a retinám bármikor leválhat. A korom miatt nem vagyok jogosult semmiféle rehabilitációs eljárásra (meg dolgozni is akarok, csak nem így).
Áprilisban felvettek a falubeli önkormányzathoz épületen belüli, irodai munkára (számítógépek karbantartása, honlapüzemeltetés stb.), de mivel emberhiány van odakint, már június óta az erdőre kell járnom fát termelni. Hiába mondtam többször, hogy nem nagyon emelhetek súlyos dolgokat, nem zavarja a főnököt. Ráadásul megcsípett egy kullancs június közepén az erdőben és Lyme-kóros lettem (erős gyulladáscsökkentő gyógyszert szedek). Emiatt sem fizették a 100%-os táppénzt, pedig nem szoktam csak úgy magamtól az erdőbe járni.
Egy dolog nagyon böki még a begyem: a fát csak részben termeljük önkormányzati hasznosításra, több köbmétert vittek már el traktorral a polgármesternek és az alpolgármesternek. Ebből hatalmas botrányt lehetne kirobbantani szerintem, csak az a baj, hogy nincs rá bizonyíték, mert a szállítólevéllel mutyiznak. Minden esetre a mobilomra rögzítettem a beszélgetést, hogy hová is megy valójában a fa.
Szokd meg, ez a közmunkás élet. :)
Nálunk is hasonló van..
Ilyenekbe ha egy mód van rá ne kössél bele mert ők bármikor kiszúrhatnak veled.
A munkáltatót ez nem érdekli hogy emelhetsz-e súlyt vagy nem, dolgozzál és kész.
Nekem gerincproblémám van 3 szor is műtöttek még tizenéves koromban. 23 éves vagyok és nem emelhetek 10-15 kilónál nagyobb súlyt, tehát legtöbb helyi gyárba, raktárba nem tudtam elmenni dolgozni, pontosan emiatt mert az interjún kérdeztek tőlem ilyet hogy van-e ilyen betegségem, és mondták hogy akkor már el sem küldenek orvosira mert úgy is elutasítana.
Dolgoztam portásként egy helyi iskolába, az jó munka volt, csak ültem időnként kisebb irodai munkákat, takarítást, meg számítógép szerelést végeztem mivel olyan szakmám van, szerettem dolgozni ott de kirúgtak mert ugye nem volt pénz és éjszakára sem indokolt hogy bent legyen valaki, mert felesleges fizetni azért hogy 8 órán keresztül üljön ott a portán egy ember és nézze a TV-t és persze hogy engem vágtak ki, sajnos ennek oka az volt hogy én voltam a legfiatalabb meg a két váltótársam már közel voltak a nyugdíjhoz és ők nehezebben találtak volna munkád nyugdíjig, a másik nálam 2 évvel idősebb váltótársamat is kirúgták de visszavették karbantartónak mivel villanyszerelőnek tanult.
Nekem is hátrányt jelent ez, tőlem legalább megkérdezik hogy vállalom-e a munkát amit adnának.
Én is egy középületbe mentem volna kisegítőnek ami közmunka alapon ment de mondták hogy ott minden munkát megcsináltatnak, ha kell kiküldenek kaszálni, ha kell az irodákba kell pakoljak, ha kell akkor takarítanom kell ha az egyik takarítónő éppen szabadságon van vagy beteg. Azt elvállaltam de nem bírtam mert elég nehéz volt a munka, meg terhelt is.
A baj az hogy bárhova küldhetnek nem számít milyen a munkaköröd, ha irodista lennél de mondjuk áramszünet van karbantartás miatt, vagy éppen nincs úgy munka akkor simán kizavarhatnak téged gazolni vagy szemetet szedni.
Én nagy nehezen találtam munkát egy kis vállalkozónál, ott az üzlethelyiségbe dolgozom amolyan kisegítőnek számítógépeket szerelek, vagy szét bontok és más egyéb műszaki dolgokat szerelek szét és válogatom ki a használható és használhatatlan alkatrészeket. Ott is kell emelni az igaz, de nem olyan vészes a munka szerencsére. De nagyon nehéz olyan munkát találni ahol nem kell emelni nagy súlyt.
Egyik ismerősöm ő 4 kilónál nehezebbet nem emelhet és ő is csak két féle munkát végezhet, irodait, vagy sofőrit, ahol helyette pakolnak le.
Nekem sem jó az a munka én is most pályázok egy sofőri állásra, ha megkapom akkor örülök, ha meg nem akkor marad a szerelés.
Más választás nincs sajnos.
A falopásba, meg ezekbe ne kössél bele, mert nincs sok értelme, mivel tudják bizonyítani papírokkal hogy jogosan viszik el, elég a szállítói levél és abba már nem kötnek bele.
Közmunkásra nem él az MTK, nem él a minimálbér, meg kb. semmi. A Közmunkás = Rabszolga.
(Bár terjed egy mém arról, hogy az egyiptomi rabszolgáknak legalább kaja és szállás járt!)
Megszoksz vagy megszöksz. Utóbbival jobban jász.
Persze ott van még a C verzió: "Ha nem tetszik a rendszer ... csinálj másikat", csak ez körülményesebb.
"A munkáltatót ez nem érdekli hogy emelhetsz-e súlyt vagy nem, dolgozzál és kész."
ja, oszt majd lenyomorodik a retekbe, de jó is lesz kerekesszékben leélni 10 évet, amíg be nem kattan, és öngyilkos nem lesz...
ennyi marhát, komolyan...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!