Egyetemen lehet viselni a gáz-riasztó pisztolyom?
Elvileg semmi nem tilthatja meg. Egyedül pénzintézetekbe és a bíróságra nem lehet bevinni, ott ki is van téve rendesen a klasszikus pisztoly áthúzva tábla.
Más helyekre pedig szabad. Hozzátenném, hogy már 1 éve hordom magamnál folyamatosan, rejtve és még soha nem vette senki észre, hogy nálam van. Csak azok páran tudtak róla, akiknek kifejezetten mondtam (1-2 barát, családtagok).
Gimibe is úgy jártam már tavaly tavasszal, hogy nálam volt, tojtak is rá.
Csak volt a pécsi lövöldözés is az egyetemen, azért kérdezem, hátha valaki értelmetlenül fosna attól, hogy nálam van. Vagy valahogy keressem meg az egyetemem házi rendjét? De a viselését megtilthatja egy egyetem egyáltalán? Ha törvényben van szabályozva, hogy csak bankba és bíróságra tilos, akkor egy házirend nem írhatja azt felül.
9: Miért az USA-t kezded el sorolni? Szándékosan mondtam Magyarországgal határos országokat, amik az USA-hoz hasonlóan liberális fegyvertartással rendelkeznek, hogy ne az "USA más világ, más kultúra, nem Magyarország" dolog jöjjön fel.
A kérdésem inkább arra irányult, hogy beleszólhatnak-e, hogy vihetek-e. Például a boltban is nálam van, de a boltos nem szólhat hogy nem lehet, mert van rá engedélyem. Ugyanígy talán az egyetemnek sincs joga erről döntést hozni.
Magyarországon is volt már egyetemi lövöldözés. Az a neve, hogy pécsi lövöldözés és 1 ember meghalt benne 2009-ben.
"Félelmetes, hogy ez a fegyvertartás legális"?
Ha megkérdezed a szüleidet, akkor valószínűleg azt fogják mondani, hogy lőttek fiatal korukban. Édesapád valószínűleg volt katona, de a nők is lőttek és férfiak is középiskolában, mert volt egy szervezet, ami mindenkit elvitt lőni egyszer legalább.
Elmondtam már, hogy a szomszédos országban is legális és pont hogy csökkentette a bűnözést, nem pedig növelte.
10: Még igazad is lehetne, de megtanultam (nekem is van fegyvervizsgám, bár valószínűleg engedélyt soha nem kapok Magyarországon), hogyha fegyver van nálunk, az az első, hogy szólunk a rendőrnek, ha igazoltat.
Az utóbbi 1 évben 2-szer igazoltatott a rendőr. Először mondtam neki, hogy gázpisztoly van nálam és megmutattam utána az engedélyem neki. De azt mondta, hogy ez őket annyira nem érdekli és ha legközelebb is igazoltatással találkozom, nem szükséges mondani.
A második igazoltatásnál észre sem vették valóban, hogy nálam van.
Arra, hogy észrevegyék, nagyon kicsi az esély, őszintén mondom. Jelenleg 50 ezer gázpisztolyra van viselési engedély kiadva Magyarországon és sokan engedély nélkül is viselik. Mégsincs naponta hír arról, hogy már megint élesnek néztek egy gázpisztolyt.
Hidd el, hogy mikor beszereztem, nagyon sokat foglalkoztam a rejtés kérdésével is és azzal is, hogy rendőri helyzetben mit kell tenni.
11: Ez pont, hogy soha sehol nem vezetett még megoldásra. Aki akar úgy is szerez fegyvert, legyen bűnöző, vagy ámokfutásra készülő ember. Képzeld el az egyetemi lövöldözést is: Valaki bejön egy fegyverrel és elkezd lövöldözni. Valaki visszalő és leteríti. Nem mondom, hogy mindenki más sértetlenül megúszta volna, de ez is egy lehetőség. Persze most jöhetnél azzal, hogy de mi van, ha több ember sérül/hal meg (a támadó mindenképp), mintha nem volt senkinél fegyver. Ez is benne van a pakliban. De ez a fegyvertartóknak egy ésszerű kockázatvállalását feltételezi. Semmi sem biztos, ez így van. Lehetne valakinél géppisztoly, golyóálló öltözet, de akkor is kirabolhatnák, vagy éppen semmi és akkor is. A pisztoly egy kiváló átmenet és a legjobb védelmi lehetőséggel rendelkezik a legkisebb kockázat mellett.
A másik: A fegyvertartókra egyáltalán nem igazak például azok a vádak, amikkel te is illeted őket: Paranoiás.
Egy fegyvertartó, akinek éles fegyvere van, rendszeresen gyakorol a fegyverével. Gyakorolja a gyors és problémamentes előrántását és gyakorolja a használatát. A fegyvertartók 90%-a átlagban havonta egyszer-kétszer lőtéren gyakorolja a lövést a fegyverével. Nem úgy működik a világ, hogyha megkocogtatják a vállát, akkár már csípőből tüzel.
Természetesen nem fogom megkérdezni, hogy én, név szerint XY vihetek-e az önök engedélyével viselhetem-e a fegyverem az egyetemen is.
Azt fogom megérdeklődni, hogy az egyetemnek van-e bármilyen ilyen irányú tiltó rendelkezése és ha van-e, akkor az megfelel-e a magyar jogszabályoknak (például hiába tiltják, ha a törvény szerint nem tilthatják). De lehet még így sem kérdezek rá, mert akkor a végén még azt látják, hogy nincs ilyen rendelkezésük és hoznak egyet. Csak simán elkérem az egyetemi és a kari házirendet.
Nem vagyok fegyverszakértő, de ehhez a megjegyzésedhez két dolgot szeretnék hozzáfűzni:
-16 éves korom óta járok havi szinten lőtérre lőni. A fegyverek még kisebb korom óta érdekelnek hobbi szinten. Rengeteg könyvet olvastam róluk, többet angolul is. Az interneten mindig nyomon követem a fegyverek világával kapcsolatos híreket, új információkat. Megkockáztatom, hogy jobban értek a mai modern maroklőfegyverekhez (mert az simán, hogy fegyverek valóban túl tág határ), mint az emberek 99%-a.
-Az embernek nem kell szakértőnek lenni, hogy hordhasson fegyvert. Az átlag fegyvertartó nem szakértője a világ összes fegyverének. Ismeri a sajátját és ennyi. Ismeri a rá vonatkozó szabályokat és betartja őket. Tudja milyen helyzetben mit kell tennie. Ha bankba mész, akkor bankszakértőnek kell lenned és a bank összes pénzügyi szolgáltatását hibátlanul kell ismerned?
Tökéletesen egyetértek azzal, hogy nincs fegyverkultúra hazánkban. Továbbmegyek! Örülök neki! Nincs egy hete, hogy egy faszi lelőtte a szomszédban dolgozó férfit, mert zavarta, hogy vasárnap vágta a fát. Mivel ölte meg? vadászfegyverrel. A fegyver is egy tárgy... Nem kérlek. A fegyver az fegyver. (itt most a lőfegyvereket értem fegyver alatt) A fegyverek rendeltetése a másik élet kioltása. Nem ugyanaz, mint egy fejsze, mivel a fejsze eredeti rendeltetése, hogy fát vágjunk vele és ne a másik buksiját.
Azzal érvelsz kedves kérdező, hogy az olyan dolog, mint nálam a mobiltelefonom, vagy hogy legyen nálam zene ezért berakom az mp3 lejátszómat. Elég komoly bajok vannak nálad, úgy látom és ezt nem személyeskedésből mondom. Régebben bicskát hordtam magamnál, néha tőrt. Egészséges dolog volt részemről? Nem, nem volt. Bár a bicskát másra is lehet használni mint másokat felkockázni vele, de azért egy tőrt már nehezebb kimagyarázni.
Szóval megkérdem most és egyenes választ várok. Miért van szükséged a gáz-riasztó fegyverre? az ilyen mert miért ne, liberális halandzsát hagyd kérlek az intézkedő rendőröknek. Miért kell neked az egyetemi órák alatt egy gáz-riasztó fegyver?
1. Attól érzed magad férfinak?
2. Félsz valamitől?
3. Pöckölődik a dákód, hogy tudod húúú ott a vas nálad?
4. Ezzel akarsz alfakutya lenni?
Azért kérdem, mert ennek a dolognak pszichológiai oka, okai vannak és egyáltalán nem normális dolog. Nem az, hogy magadnál hordod, hanem hogy ez számodra teljesen természetes!
Még annyit hozzáteszek a mondandómhoz:
Az egyetem területe az nem közterület és lényegében iskola. Bár van önkormányzatisága mindegy. Biztos, hogy nem megy szembe a jogszabállyal, ha megtiltja a fegyverek viselését, legyen az hideg, riasztó, vagy élesfegyver. Én is megtilthatom neked, hogy nálam ilyet viselj, mivel a lakásom magánterület!
Így van: És mi lett volna, ha annál is van fegyver, akit lelőttek puskával? Visszalőhetett volna és nem hal meg. Képzelem, ahogy próbálni elfutni, de lelövik. Vagy ha van fegyvere, akkor fedezéket keres és visszalő. (Ez nem sci-fi. A fegyvertartók ismerik az olyan alapvető dolgokat, mint fedezéket keresni, rendőrrel nem lelövetni magad, úgy előrántani a fegyvert, hogy ne essen ki a kezedből/verjék ki a kezedből/akadjon el a ruhádban.)
A nagybátyám Ausztriában lakik. Voltunk nála kint többször is, de kiskoromban ez az emlék nagyon megmaradt. Talán ez indította el a fegyverek iránti kíváncsiságom.
Ott voltunk a nappaliban első vagy második nap, mikor hazajött vadászatról apával. A fegyverét csak feltette a falon lévő tartóra, kb. mellmagasságban. Ott voltam én és a két unokatestvérem, akik tojtak az egészre. Mondjuk főleg apa miatt emlékszem az egészre, aki szóba is hozta a dolgot. Nagybátyám elmondta, hogy náluk itt ez így megy. A gyerekektől nem félti, mert bízik bennük és már 5 évesen megmutatta nekik, hogy hogy kell használni, hogy nem kell félni tőle.
Ausztriában puskát mindenfajta engedély nélkül lehet venni a boltban, pont úgy, mint egy kiló kenyeret. Haza viszed és senki nem kérdez semmit, mindezt legálisan. És az emberek nem lövik agyon egymást Ausztriában. Az unokatestvéreim velem egykorúak és fegyverek mellett nőttek fel, ami nem játszott központi szerepet az életükben. Egyszerűen csak ott van, ha kell. És igen önvédelemre kell, ami abba tartozik bele, hogy másokra kell elsütni a fegyvert. De rossz, ártó szándékú (rabló, tolvaj, gyilkos) emberekre. Tudják, hogyha betörő jönne, akkor meg kell tölteni és meg kell védeniük magukat.
Az ismerőseim közül a többség már volt áldozata rablásnak, vagy rablási kísérletnek. Engem is megpróbáltak kirabolni, késsel fenyegetve, igaz akkor a váratlanul felbukkanó emberek miatt nem került rá sor (járókelők jelentek meg és a rabló beijjedt). De többet nem akarom az ilyesfajta véletlen kezébe helyezni a sorsom. Én akarok dönteni arról, hogyha kell, akkor megvédem magam és másokat.
És ez hiányzik szerintem inkább a magyar társadalomból: A bizalom. Beszélgettem erről a barátaimmal is. Megdöbbentő, hogy mennyire hiányzik a bizalom az emberekből egymás felé. Például sokan azt mondták, hogy félnének, ha a szomszédjuknak fegyvere lenne. Nem értem meg őket. Én örülnék, ha a szomszédomnak fegyvere lenne. Hiszen bízom benne és tudom, hogy esetleg megvédhet, ha olyan szituáció kerekedik.
Az embereknek pedig nem kellene rosszban lenni egymással. Nyugodt, békés természetű ember vagyok és akikkel a lőtéren megismerkedtem emberek is ilyenek.
Igen, mindenki dönthet a saját magánterületéről, hogy beenged oda fegyvert. Viszont látod ezzel megint bajban vagyok, mert a papám ismert olyan önkormányzati képviselőt, aki a munkahelyére gázpisztollyal járt (ott is rejtve, senki nem tudta) és az önkormányzati területnek számít biztosan.
És mindenki dönthet a magánterületéről, ha tud róla. Egy csomó magánterületen jártam már a fegyverrel, de soha észre sem vették. Mondtam, hogy nem híresztelem, hogy nálam van, mert ez nem erről szól. A család tudja és néhány állandó barát. Ezért mondom, villogni sem szoktam vele.
Nem az egyetemre kell kifejezetten. De az egyetem szeptembertől a mindennapjaim része lesz és ha nem vinném magammal egyetemre, akkor kb. 70%-ban nem vinném sehová. Nem az egyetemen való támadásra gondoltam egyszer sem. De amikor reggel 8-tól este 8-ig bent vagyok a városban, részben az egyetem miatt, akkor bárhol történhet bármi.
Őszintén megmondom: Ha lenne olyan lehetőség, hogy leadom a pisztolyom az egyetem portáján a portásnak, aztán visszaadja amikor megyek haza, akkor belemennék.
1. Nem
2. Mondhatni. Felkészülök egy olyan szituációra, ami napjainkban, Magyarországon bizony nem ritka eset. Ez az, hogy megpróbálhatnak kirabolni valahol, de már írtam róla.
3. Nem
4. Nem
Bírom ezeket a wannabe G.I.Joe-kat, álmodoztak arról, hogy ők lesznek a Delta Force sztárjai, rájöttek, hogy a magyar honvédség akkora szar, hogy nem éri meg a Zrínyire menni és itt gázpisztolyoznak meg "fegyverkultúráról" böfögnek.
A nagy amerikai fegyverkultúra az, hogy 5 éves gyerekek lövik le véletlenül a testvérüket meg bosszúból 12 évesek a szüleiket, mert nem kaptak konzolt. Az idióta amerikai alkotmányossági jogok teljesen logikátlanul hozzánk is átszivárogtak és a bummbummozni vágyó hülyék azt hiszik, hogy a fegyvertartás olyasmi, amit kellene, hogy engedjenek hétköznapi embereknek.
Hát nagyon nem. Legyen a rendőrnek, őröknek, stb., de ne makogjatok itt fegyverkultúráról, amikor semmi értelme sincs. A heroin is jó buli, mégis tiltott, ez is legyen az, kb. ugyanannyi értelme van ennek is.
Menjetek airsoft pályákra bohóckodni terepruhában, ott éljétek ki az elnyomott kommandózós vágyaitokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!