Sparr0w kérdése:
Vádemelésről értesítik a gyanúsítottat vagy csak abban az esetben ha már kitűzik a tárgyalást is?
Figyelt kérdés
Tehát ha az ügyészség a bíróságra küldi a vádiratot arról kap a gyanusított értesítést vagy csak akkor ha már ki is tűzik a tárgyalás időpontját?2013. júl. 13. 02:04
1/7 anonim válasza:
A vádemelést megelőzi a nyomozás. A nyomozás ideje alatt nevezik a terheltet gyanúsítottnak. A vádemelést követen már nem gyanúsított, hanem vádlott. Mivel ahogy írtam a nyomozás előbb van, ezért már előtte tudni fogja a terhelt, hogy valamilyen büntetőeljárás indult ellene. A nyomozás eredményéről is kap értesítést, illetve ha kér másolatot (a teljes nyomozati anyagról) és tudni fogja, hogy az adott ügyet az ügyésznek vádemelési javaslattal megküldik-e. Ha igen, akkor (itt most elég sok opció van) ha elrendelik a tárgyalást, akkor tudni fog arról is, mivel értesíteni fogják, hogy jelenjen meg a tárgyaláson. (ha szabad lábon védekezhet) Tehát mindenképpen tudni fogja a terhelt, hogy van-e vádemelés vagy nincs.
2/7 A kérdező kommentje:
" ha elrendelik a tárgyalást, akkor tudni fog arról is, mivel értesíteni fogják, hogy jelenjen meg a tárgyaláson."
tehát mikor eldöntik hogy vádat emelnek arról akkor értesítenek, vagy csak akkor ha már kitűzték a tárgyalás időpontját? Vagy a kettő csak egy időben történik?
2013. júl. 13. 20:50
3/7 anonim válasza:
A vádemelést az ügyészség végzi a rendőrség által benyújtott vádemelési javaslat alapján. A tárgyalás kitűzése a bíróság feladata és hatásköre. Mint mondtam, ha gyanúsított vagyok egy ügyben, akkor már a rendőrségen ki fog derülni, hogy az ügyemet vádemelési javaslattal továbbküldik-e az ügyészségnek, vagy pedig megszüntetik, esetleg elterelés, mediáció... Magáról a vádemelésről nem kapnék értesítést, mivel a vádemelést a bíróságon teszi az ügyész, méghozzá papíron. Csak arról kapnék levelet, hogy itt és akkor jelenjek meg, de azt is a bíróságtól! Ezt hívják bírósági idézésnek!
4/7 anonim válasza:
Miután az ügyészség vádat emelet, a bíróság a vádirat egy példányát megküldi a vádlottnak (védőjének) is, tehát nemcsak a tárgyalás időpontjáról szerzel tudomást, hanem a vádról is.
5/7 anonim válasza:
Nyilvánvaló. Senkit sem ítélhetnek úgy el, vagy menthetnek fel, hogy nem ismertetik vele a vádat!
6/7 A kérdező kommentje:
# 4-es válasz a megfelelő a kérdésemre köszönöm.
"Miután az ügyészség vádat emelet, a bíróság a vádirat egy példányát megküldi a vádlottnak (védőjének) is" -> ez a lényeg, ezt kérdeztem. Köszönöm a segítséget.
Esetleg azt lehet tudni hogy ennek van-e határideje, a döntéstől számítva mennyi időn belül küldik?
2013. júl. 14. 11:58
7/7 CINKE PAPA válasza:
Ezroppant érdekes és bonyolult.Ugyanis engem már lassan két éve gyanusitanak és sem az elején sem a végefelé semilyen értesitéést nem kaptam.Csak tanukénti kihallgatásra hivtak be telefonon keresztül.Soha nem kaptam értesitést semmiröl.Még arrol sem hogy az ügyésmeg hosszabittotta e.Csak annyit tudok hogy valamit nyomozgatnak ellenem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!