Válás esetén mire tarthat igényt a feleségem?
Figyelt kérdés
Szüleim nem régen kiskorú gyerekeink nevére írattak egy lakást, amiben már évek óta lakom a családommal. Az évek során a lakáson feleségemmel egy-két felújítást végeztünk. Mivel a gyerekek kiskorúak, az ajándékozási szerződést mindkettőnknek alá kellett írni, tehát amit mi felújítást végeztünk, az a gyerekek tulajdonába került. A szüleimnek és nekem a lakáson haszonélvezeti jogunk van. Ha elválunk vagyon-megosztás címén a szerződés előtti időszak ráfordításainak felére is igényt tarthat-e (vagy az kétséget kizáróan a gyerekeké) vagy csak arra, amit az átírás után költöttünk a lakásra?2013. jún. 30. 11:54
2/12 anonim válasza:
"Ha elválunk vagyon-megosztás címén a szerződés előtti időszak ráfordításainak felére is igényt tarthat-e "
Nem.
"vagy csak arra, amit az átírás után költöttünk a lakásra?"
Arra se. A vagyonmegosztas a hazassagi közös vagyon megosztasara iranyul, amibe ez a lakas az ajandekozas miatt mar nem tartozik bele.
3/12 anonim válasza:
Az a baj, hogy a lakás a gyerekeké, nagy valószínűséggel a gyerekeket az anyának ítélik, így ő marad a lakásba a férfi meg mehet albérletbe.
Szóval szerintem ezt jól megszívtad.
4/12 anonim válasza:
A haszonélvezeti jogról elfelejtkeztek. Jelen esetben örülj hogy a szüleid és a te neved is ott szerepel. Haszonélvezőt nem lehet kitúrni egy lakásból.
5/12 anonim válasza:
@4.! Arra nem vonatkozott a kerdes. De ha mar itt tartunk, a kerdezo viszont a haszonelvezeti jogat is termeszetesen meg kell hogy ossza a felesegevel, ill. az egyiknek meg kell valtania a masik jogat penzben.
6/12 anonim válasza:
A kérdésben valóban nem szerepelt a haszonélvezeti jog, de mivel az előttem válaszoló kijelentette konzekvensen, hogy a férj mehet ahová csak akar, ezért fontosnak tartottam megemlíteni, hogy a haszonélvezeti jog kellő védelmet nyújthat a kérdezőnek. Mivel a feleségnek gyakorlatilag semmi köze nincs az ingatlanhoz ezért kétlem, hogy őt illetné. Ha az anyuka kapná a gyerekeket akkor kereshetne magának albérletet.
7/12 anonim válasza:
"Mivel a feleségnek gyakorlatilag semmi köze nincs az ingatlanhoz ezért kétlem, hogy őt illetné"
Ezt hogy erted? Ha a kerdezo haszonelvezeti jogot szerzett a hazassag fennallasa alatt, az a közös vagyonba tartozo jog, ami fele aranyban a feleseget illeti.
8/12 anonim válasza:
Ajándékozást meg lehet támadni ha esetleg megkísérelne kifosztani. A haszonélvezeti jog pedig magasabb mint a tulajdonosi jog. A haszonélvező még a túlajdonost sem kötelező beengednie a lakásba. De keres egy jó ügyvédet.
9/12 anonim válasza:
Ja varjal, most latom, hogy a szülok ajandekoztak a lakast. Akkor a haszonelvezeti jog is tolük ered, magyarul a különvagyonba tartozik, igy a feleseg abbol nem kap semmit. Bocs, elhamarkodtam a valaszt!
10/12 A kérdező kommentje:
Mindenkinek köszönöm a választ. De a kérdésem tulajdonképpen arra irányult, hogy a lakásra - ha nem is túl sokat - a kettőnk keresetéből, tehát az övéből is költöttünk (igaz viszont, hogy ingyen lakunk). Mi a ráköltött pénz fejében nem szereztünk tulajdonjogot, így most egy az egyben lett a gyerekekre íratva. Ez a kérdéskör forgott a fejemben, amikor kiírtam a kérdést. A szüleim most azt használták ki, hogy most még ingyen át lehetett íratni, de ki tudja meddig marad meg az illetékmentes ajándékozás és öröklés. Ezért egyeztem meg velük abban, hogy a gyerekek kapják, én pedig haszonélvezetit, hogy ezzel biztosítva legyen a lakhatásom.
2013. jún. 30. 13:08
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!