Ezt az "arányos védekezés" törvényt miért nem törlik el vagy miért nem reformálják? Egy baromság az egész.
Ha például valaki ököllel nekem támad ,akkor nem mehetek neki késsel mert "aránytalan".
És a végén a védekező , áldozat személy lenne meghurcolva.
Vagy ,ha betörnek hozzám késsel akkor nem puffanthatnám le (ha lennének liberálisabb fegyvertörvények az országban) ,mert "aránytalan".
Sajnos még a rendőrségre is vonatkozik ez a buta szabály ,ha jönnek mondjuk a "svédek" vasvillával meg egyéb fegyverekkel akkor a rendőr nem használhatja a lőfegyverét mert "aránytalan" és rossz következményekkel járna a rendőrnek.
Manapság sajnos gyakori ,hogy rendőröket vernek.
Értitek ,az áldozat a védekező ember van meghurcolva.Kik azok az idióták akik ilyen törvényeket hoznak?
Az USA-ban ,bármennyire nem szeretik sokan ezt az országot , a rendőr szinte szent a magántulajdont szintén szent.
Itt miért nem csinálnak reformokat?
Szerintem veled egyszer már "kibeszéltük" ezt, kedves kérdező, de próbálkozom újra!
A törvény természetesen nem várja el senkitől, hogy ha támadás éri, azt ne hárítsa el. Ha valakit elkezdenek ütni az utcán, nem kell ott állnia rendőrre várva, nyugodtan visszaüthet. Ha valakire kést fognak, nyugodhat foghat maga is kést. Lőfegyverrel ugyanígy van. Akár emberölést is el lehet követni, ha az ahhoz szükséges, hogy valaki megvédje magát.
Ennek a jognak a lényege azonban a védelem. Azért az, mert ami a védelemnél több, az már ellentámadás, megtorlás.
A mostani jogrendszerünk azonban a megtorlást komolyan szabályozza, adott bűncselekményt csak azzal lehet megtorolni, amit a törvény megszab. Erről szól a Büntető Törvénykönyv. Annak alkalmazása pedig törvényes bíróság feladata.
Tehát az állampolgár megvédheti magát, azonban a bíróság szerepét nem veheti át.
Ha azt az erőt, ami a védekezéséhez szükséges már kifejtette (ameddig semmilyen korlát nincs, azt csinál, amit csak akar), akkor elméletileg elhárította a támadást és onnantól kezdve már önbíráskodik.
Ilyen például, ha az engem megtámadót, miután lefegyvereztem és mondjuk az ismerőseimmel már le is fogattam (azaz a továbbiakban már nem veszélyes rám) még jól gyomron rúgom.
Az már nem védelem, hanem mondhatnánk, ha lenne ilyen tényállás, hogy bosszúból elkövetett testi sértés.
Ugyanolyan bűncselekmény, mint az eredeti támadás.
Lehet, hogy csak most jövök rá, hogy mi a kérdező gondja a dologgal!
Az arányosság nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy bizonyos eszközt semmilyen körülmények közt ne használhatnál, ha az a másik kezében nincs ugyanúgy ott!
Annyit jelent csak, hogy a védekezésnek arányosnak kell lennie.
De ha rád támad egy busznyi, kigyúrt két méteres állat, akinél számíthatsz arra, hogy nagyon meg fognak verni, vehetsz a kezedbe egy husángot pl. azért, hogy ezzel javíts az esélyeiden!
Vagy ha pl. nyolcan jönnek ellened késsel, neked pedig van egy pisztolyod, előveheted és ha szükséges lőhetsz is vele, hiszen enélkül te lennél aránytalanul gyengébb erővel ellátva.
A törvény csak azt tiltja, ha abszolút nem indokolt pl. lőfegyver használata, de te csak azért, mert ott van nálad és miért ne, előveszed és lősz. Tehát pl., ha a villamosvezető lekever neked egyet, mert elé léptél elbambulva, akkor nem kaphatsz elő egy kést és állíthatod a szívébe.
Ha az egész villamos jön ellened, akkor viszont szerintem pl. egy vipera arányos védekezés még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!