Amennyiben egy romát cigánynak neveznek pejoratív hátsó szándék nélkül, az rasszizmus? Helytelen valamilyen szempontból, a cigány kifejezés illetve a "roma" kifejezés helyes?
1. Nem én mondom meg, hanem a józan ész.
2. [link] Szélsőjobberek pedig Magyarországon csak a libsi szélsőségesek szerint léteznek, a valóságban nem :)
Kedves Hozzászólók!
Nagyon köszönöm a válaszokat. Úgy érzem, hogy most már értem, hogy magyarul helyesen hogyan lehet használni a kifejezést. Köszönöm a magyarázatokat!
"sok cigány van a börtönben" - rasszizmus
"sok cigány van az egyetemen" - no problem
érthető? :D
Nevén nevezni a gyereket nem rasszizmus. Az hogy egy komplett etnikai csoport neve szitokszó lett nem a társadalom hibája. Ha elmegyek egy svábok lakta területre és ott egy svábot svábnak nevezek max megkérdezi mit akarok. Ha viszont egy cigányt lecigányozok lehet kést találok a bordáim között...
Ahogy előttem írta valaki, kit érdekel, hogy ők, hogy hívják magukat... Minket se magyarnak hívnak a világ jelentős részén.
Ha téged lemagyaroznak akkor az rasszizmus?
Nem , ne látod.
A cigányok önmagukat is cigánynak nevezik ,csak 1-2-nek telebeszélték még anno a szadeszesek a fejét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!