Miért van mentelmi jog? Milyen elvet követtek, amikor
megalkották?
Figyelt kérdés
Tudom, hogy volt már korábban, de akkor eléggé szubjektív válaszok érkeztek. Én most elsősorban az érvekre volnék kíváncsi, nem a véleményekre.
2009. okt. 8. 15:23
1/9 anonim válasza:
Azért van mentelmi jog, hogy aki képviselő azt ne lehessen minden baromsággal a rendőrség/bíróság elé rángatni. Akkor arra menne el az ideje.
És azért van a mentelmi jog feloldása, hogyha nem hülyeség, hanem komoly ügyben pereltek be valakit, akkor a többség engedélyezhesse a pert.
2009. okt. 8. 15:37
2/9 anonim válasza:
Vizsgálat és felelősségre vonás nélkül lehessen lopni.Addig nincs baj míg osztozkodik, csak akkor ha mindent egyedül akar vinni.
2009. okt. 8. 19:15
3/9 A kérdező kommentje:
"Azért van mentelmi jog, hogy aki képviselő azt ne lehessen minden baromsággal a rendőrség/bíróság elé rángatni. Akkor arra menne el az ideje."
Na oké, de nekem nincs mentelmi jogom, engem miért lehet minden baromsággal bíróság elé állítani? Arra menne el az ideje? hát nem azért, de egy képviselő idejének csak egy része a törvényhozásban való részvétel. Más is dolgozik ennyit.
Én arra lennék kíváncsi, hogy ők miben másak? Nyilvánvaló, hogy fontos feladatot látnak el (elvileg), de mások is látnak el ugyanilyen fontosságú feladatot, akiknek nincs mentelmi joguk. Mert teszem azt ha a karhatalmi szervek puccsot akarnak végrehajtani, kétlem, hogy pont a mentelmi jog állna útjukba.
Elsősorban a jogi érvekre volnék kíváncsi, ami alapján létrehozták ezt a törvényt.
2009. okt. 8. 20:48
4/9 anonim válasza:
A mentelmi jog célja a képviselő indokolatlan zaklatásának kivédése. Amikor kitalálták, elsősorban az ellenzéki, vagy a kegyvesztett kormánypárti képviselőkre gondoltak, és nem az egyes állampolgárok, hanem a kormány zaklatásától akarták őket megóvni. Gondolj arra, hogy mondjuk van egy népszerű, hangadó ellenzéki képviselő, vagy egy olyan képviselő, aki túl sokat és meggyőzően beszél a kormány(pártok) korrupciós ügyeiről. Ha el akarod hallgattatni, te mint kormány, akkor a belügyminisztered leszól a rendőrségnek, hogy gyanúsítsák meg pár kínos dologgal. Aztán az ügyészség majd vádat emel. És ha netán van is egy független bíróság, amelyik felment (bár ez se biztos), akkor is ezzel az eljárással évekig zaklathatnak, politikailag lejárathatnak, kivonhatnak a forgalomból. Hogy ez ne lehessen így, ezért van a mentelmi jog. Az átlagember, még ha fontos beosztású is, nincs vagy kevésbé van kitéve ilyen politikai, kormányzati zaklatásnak, ezért nincs mentelmi joga.
2009. okt. 8. 21:23
5/9 anonim válasza:
A mentelmi jogot nem Magyarországon találták ki.
Minden országban megilleti a képviselőket és a diplomatákat.
2009. okt. 8. 21:25
6/9 anonim válasza:
"Na oké, de nekem nincs mentelmi jogom, engem miért lehet minden baromsággal bíróság elé állítani? "
Te nem vagy képviselő, te nem igazán avatkozol be az államügyekbe, téged nem akar senki sem elhallgattatni, nem is ismer senki, csak a család barátok. Vagyis nem vagy veszély semmire.
Nem kötözködésből írom, de remélem érted.
2009. okt. 8. 23:36
7/9 A kérdező kommentje:
Igen, így már értem, köszönöm szépen a válaszokat :)
2009. okt. 8. 23:38
8/9 anonim válasza:
Azért mert ha nem lenne akkor már egy szimpla felszólalás miatt is kattanna a lakat a rácsok ajtaján (csak ha ellenzéki), mint állam/kormány elleni lázító. Ha nem lenne akkor szinte csak kormánypárti képviselők lennének a többi hely üres lenne mert mind a sitten írnák a fellebbezéseiket.
2020. jan. 23. 19:17
9/9 anonim válasza:
Előző vagyok. Azért mert téged ha jól tudjuk akkor a szomszédokon, a barátokon, és a családon kívül senki sem ismer. Téged miért akarnának zaklatni?? Azért mert eldodtad a papír zsebkendőt az utcán? A kéviselőket és a diplomatákat viszont akik ellenük vannak, pl.: Orbán kontra ellenzék. Őke egymás ellen tehetnek akár hamis, vagy egyenesen neetséges feljelentéseket is, a másik amit meg mondtam hogy akár pl.: a politikusokat a munkatörvéykönyv elleni tüntetésen simán lecsukhatták volna ha civil emberek lettek volna. A diplomatáknak pedig eleve nem az a dolguk hogy a bíróságon magyarázzák ki magukat a hülyeségből, hanem hogy képviseljék az országot. De ha még is zaklatnának, akkor sem olyan sokszor mint őket, akkor ott a rágalmazás miatt lévő feljelentés.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!