Örökléssel kapcsolatban ez, hogy működik?
Ha tudod valakiről, hogy halála esetén örökölhetsz utána, akkor állandóan legyél képben arról, hogy mi van vele. Tudd meg a lakhelyét és találj valami olyan kapcsolódási pontot, ahonnan tájékozódni tudsz.
Ne haragudj, hogy leírom, amire gondolok, de a kérdésed és a magyarázatod nagyon emlékeztet az olyan esetre, amikor a házasságon kívül született gyereket az anya későbbi férje örökbe fogadja. A törvény értelmében viszont a nyílt örökbe fogadással örökbe adott gyermek örököl a vér szerinti apa után. Ha ráhibáztam, írj privit.
A "hivatalból értesítenek-e" kérdésedre: A haláleset után a polgármesteri hivatal a legközelebbi hozzátartozónak kiküld egy nyomtatványt, amin büntetőjogi felelősséggel nyilatkoznia kell a potenciális örökösökről. Ha nem tud rólad, természetesen nem tud felvenni a listára, így a hagyatéki eljárásról simának látszó ügy esetén nem értesülsz. Nekem viszont évekkel ezelőtt volt egy érdekes esetem: Egy ismerős néni akart végrendeletet írni egy szomszédom javára. Kézzel "összekapirgálta", hogy mit is szeretne. A kedvezményezett család kerek mondatokban megfogalmazta, de neki nem tetszett. Azt mondta nekik, hogy adják oda nekem, hogy írjam meg. Én - nem vagyok jogász - szépen legépeltem, de nem a jogi gyakorlatban használt mindkét oldalra írunk formában, hanem egy lapra csak egy oldalt. A nénéi és tanuként két betegtársa az utolsó oldalon aláírta. A hagyatéki eljárás során a közjegyző kifogásolta, hogy nincs minden oldal aláírva. Mivel engem, mint szomszédot a hitelesség tanúsítására nem fogadtak volna el tanúnak, a közjegyző felkutatta a potenciális örökösöket. A gyermektelen néni esetében több mint 10 embert szedtek össze lehetséges örökösként.
Ezt csak azért írtam le, hogy lásd, vannak érdekes, váratlan szituációk is. Nemcsak Isten útjai kifürkészhetetlenek, hanem még a jogászoké is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!