Milyen büntetésre számíthatok ha megvalósul a rágalmazás?
Válóper alatt a tárgyalóteremben tettem egy kifejezést a volt feleségemre.
Egész pontosan szó szerint azt mondtam, hogy "véleményem szerint az idegei kezdenek szétmenni".
Volt feleségem beperelt rágalmazásért. Állítása szerint súlyosan megsértettem őt.
A kérdésem valóban ez egy komoly ügy lesz? Van félnivalóm?
Az első tárgyalás már megvolt, ahol nem bíró volt még, hanem egy bírósági titkár, aki mondta, hogy érdemes lenne megbékélni, így elkerülhető lesz a per. Én hajlandó voltam ott a tárgyalóteremben bocsánatot kérni, de volt feleségem ezt nem fogadta el, hanem kijelentette, hogy igenis menjen tovább a büntető per és ragaszkodik az én elmarasztalásomhoz.
köszönöm akkor miért került az ügy mégis a bíróságra?
Élből el kellett volna utasítani a beadványt a bíróságnak, nem?
Az ügy viszont megy tovább, hisz a bocsánatkérés nem lett elfogadva, így megy tovább az ügy.
Igaza van az előzőnek : ez nem rágalmazás, csupán vélemény...
A rágalmazás az lenne, ha kategórikusan kijelented : "Volt feleségem komplett idegbeteg, több jel mutat arra, hogy nem normálisan viselkedik!"...
Ha tárgyalásra kerül az ügy, én a helyedben azt mondanám védekezésképpen : "Csak aggódtam a volt feleségem idegállapota miatt, mert olyan dolgokat csinál és mond, ami arra utal, hogy esetleg idegösszeroppanás szélén áll?..." (KÉRDEZVE!!! És nem állítva!!!)...
Szóval, az ilyen mondatokat tanácsos kérdő mondatban feltenni, mert így csak egy ártatlan kérdés, nem pedig állítás, ami más kategória...
Amúgy meg az exfeleségedet minősíti, hogy milyen piti dolgok miatt képes pereskedni!...
"...Lássuk be egy válóper alatt mindkét fél kígyót békát kiabál a másikra, hol valóságalappal, hol csak úgy bosszúból, meg hirtelen dühből! Ezzel a logikával az összes váló fél perelhetné a másikat, nem?..."
~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~
Normális esetben, kulturált emberek nem kiabálnak egymásra kígyót-békát, hanem szép csendben közös megegyezéssel elválnak...
Normális esetben a felnőtt emberek nem hirtelen dühből vagdalkoznak, hanem meggondolják, mikor mit mondanak...
Mi kb. 10 éve külön élünk a férjemmel, egyik napról a másikra költözött el... Amikor csomagolni kezdett (minden előzetes bejelentés és szó nélkül), akkor én derűsen oda álltam és segítettem neki csomagolni... :-))
Nem volt semmi veszekedés, elővettem neki a bőröndöket, szépen behajtogattam a cuccait - VIGYE!...
10 éve élünk külön, de mondhatom, hogy most is jó kapcsolatban vagyunk, naponta jön a gyerekekhez, viszi őket nyaralni, kirándulni, vásárolgatni, közös programokra, együtt tanulnak esténként...
Segítek neki, ha valamit el kell intézni (vagy ő segít, ha nekem van szükségem rá), segít bevásárolni, stb...
Minden hónapban önként hozza a gyerekek utáni gyerektartást (200.000 forintot havonta), plusz még ha külön pénzeket kap, karácsonykor, húsvétkor, mindig a gyerekek az elsők!... :-))
Én is nyugodtabb vagyok, hogy a gyerekek életének a részese, velem akármi történik, a gyerekek nem lesznek egyedül, számíthatnak az apjukra, nem szakadt el tőlük!
Miért kellene veszekedni, egymásra sárt dobálni?!...
Igaz, mi hivatalosan nem váltunk el, de ha bíróságon elváltunk volna, akkor is ílyen lenne a kapcsolatunk!
Rágalmazás
179. §
(1) Aki valakiről, más előtt, a becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást
a) aljas indokból vagy célból,
b) nagy nyilvánosság előtt,
c) jelentős érdeksérelmet okozva
hát talán rá lehet fogni a rágalmazást. szerintem kapsz közérdekű munkát, vagy valami minimális pénzbüntetést. ha nekem kellene dönteni, én ezt nem állítanám be rágalmazásnak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!