Ha valaki leírja egy barátja teljes nevét az ő engedélye nélkül az interneten, egy chaton vagy msn-en egy másik embernek, az bűn?
Attól függ mennyire probléma, hogy mivel kapcsolatban írod le. Csak egy nevet leírni nem sok értelme van. Gondolom valami vele összefüggő állítás, vagy kérdés is kell még legyen a dologban.
Pl, ha kérdezik, hogy van e homokos ismerősöd, és eree írod, hogy "igen: Gipsz Jakab" akkor az már magántitok megsértése.
Ha úgy írod, hogy ismerősöm Gipsz Jakab egy korrupt alak, az már becsületsértés
mindkettő bűncselekmény
Volt már hasonló velem is : csak úgy és azután adtam meg a barátnőm/barátom/kollégám nevét, hogy előbb megbeszéltem az illetővel és elkértem az engedélyét!
Én a magam nevét sem adom meg a neten senkinek, én sem örülnék neki, ha valaki az előzetes engedélyem nélkül megadni egy vadidegen embernek a nevemet...
Tudnillik : hiába nagy a Világ, mégis mindig kiderül, hogy milyen kicsi... Ha csak egy ártatlannak tűnő beszélgetés kapcsán megemlítek egy nevet, kiderülhet, hogy a beszélgető partnerem ismeri az illetőt...
Valamit leírok róla névvel, ő továbbadja, mire feleszmélek, már egy óriási botrány kellős közepén találom magam!...
Szóval : mindig kerüld a nevek beírását, mindig csak úgy említs meg bárkit, hogy "egyik ismerősöm", "a barátom", "a munkatársam", stb...
Fogalmad sincs, hogy a chat másik végén kicsodával beszélgetsz (a neten bárki bármi állíthat magáról, akármilyen fényképet betehet magáról, bármilyen profilt kitalálhat magának)...
Ezért a saját nevedet és személyes adataidat se add meg senkinek és sehol a neten!!!
Hogy bűn-e, az szerintem attól függ, hogy jó indulatból, vagy rossz indulatból tetted-e.
Hogy jogilag mennyire állja meg a helyét az már más kérdés. Bizonyos adatokat, az érintett hozzájárulása nélkül nem szabad megadnod, de ez alól is vannak kivételek pl. az én nevem és telefonszámom a 2005. évi XC. törvény alapján közzéteendő közérdekű adat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!