Copyright (szerzoi jog) jelolesenek helyes formaja?
Ha pl egy konyvon, szoftveren 2009 es 2012 kozott dolgoztam, az alabbiak kozul melyik jelolest kell alkalmazni?
(C) 2009 [szerzo]
(C) 2009-2012 [szerzo]
(C) 2012 [szerzo]
(C) [szerzo]
Ha pénzt szeretnél érte, előbb valós jogi védelem kell, nem?
Másrészt én a CreativeComons-ot ajánlom szmodra.
Mellesleg a felsoroltak mind helyesek.
Elsőnek: a szerző jog a mű megszületésének pillanatában keletkezik, nem kell levédetni. A válaszod többi része meg nem tartozik ide.
A magyar tipográfia szabály szerint:
© Kovács Kálmán, 1953
© Kovács Kálmán jogutódja
Első kiadás © Nagy Zsolt, 1976
Átdolgozott kiadás © Nagy Zsolt, 1992
Fordítás esetén, ha kötelező az eredi nyelven is megjelentetni:
Original edition © 1966 by R. R. Bowker Co.
Revised edition © 1989 by the University of Washington Press
Hungarian edition © 1995 by Akadémiai Kiadó
Hungarian translation © Tóth Mária, 1995
Illustration © Varga Irén, 1995
Magyarázat nélkül további példák:
© 1992 by The University of Chicago
All rights reserved
© 1992 Suhrkamp
Alle Rechte vorbehalten
Hungarian translation © Horváth Eszter, 1996
© Magyar István jogutódja (Magyar Anna, Magyar Mária), 1974
© Ábel Pál et al., 1989
© Ábel Pál és munkatársai, 1989
Jogfenntartás:
Minden jogot fenntartva, beleértve a sokszorosítás, a nyilvános előadás, a rádió- és televízióadás, valamint a fordítás jogát, az egyes fejezeteket illetően is
Minden jog fenntartva
© Kovács Kálmán, 1993. Minden jog fenntartva
Illusztráció © Felhő Alexandra, 1995 Rajzok © Cseh László, 1987
Forrás: [link]
Koszonom a valaszokat!
"mű megszületésének pillanata" - vagyis ugy veszem ki, hogy a peldaim kozul a "(C) 2009 ..." a helyes, de egyebkent az evszamnak nincs tul nagy jelentosege?
Mindegyik helyes. A megszületése pillanatában azt jelenti, hogy amikor leütöd a billentyűzeten a gombokat, a tollad szántja a papírt, a véső szalad a márványban, az abban a pillanatban a te szellemi tulajdonod, te vagy a szerző. Semmiféle hivatali eljárás nem kell hozzá.
Az egyik beíró a szabadalmi oltalommal keveri, ezért tettem ezt a megjegyzést.
Az évszám megjelölése lényegében a te döntésed, ha az későbbi. Mondjuk írtál egy könyvet a hatvanas években, írhatod rá, hogy 2009-es. Talán fordítva is, ebben viszont nem vagyok biztos.
A kezdő és végdátumok megjelölése elsősorban online tartalomnál gyakoribb, de nyomtatott irodalomnál is előfordul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!