Miért vannak fokozatok az ítélkezésben? (elsőfokú ítélet, másodfokú, stb. )
Úgy értem, ha valakit első fokon börtönre ítélnek, pl. 10 évre, utána miért van olyan, hogy másodfokon fellebbezés, enyhítés?
Hiszen ha valakit lecsuknak, akkor véget ér minden nyomozás...ezek szerint mégsem? De miért?
Soha senkiről nem bizonyított minden, akit századfokon ítélnek el, arról sem.
De tegyük fel, hogy mégis, olyan világban élünk, ahol nem lehet bizonyítékot hamisítani, nincsenek elfogult bírók, és nincsenek buta jogászok sem.
Ebben az esetben is van értelme fellebbezni, mert lehet, hogy pl a BTK 5-15 évet ír elő, a bíró kiszab 15 évet, és mondhatja az elkövető, hogy igen-igen, megtettem, de semmivel sem voltam "durvább" a tipikus esetnél, szerintem ez csak 10 év. És a másodfok eldönti.
Egyébként a nyomozás már az elsőfokú tárgyalás előtt lezárul, szóval ezzel az erővel az elsőfoknak sincs értelme, ítélje csak el a rendőr/ügyész :P
még az is lehet, hogy nem bizonyított, igen
csak ő tudja egyedül pontosan, hogy mi történt
De beismerte!
És a DNS minta, térkamera sem hazudik.
ami pl. felmerülhet, hogy nem egyedül tette,
hanem pl. többen voltak...
az, hogy beismerte, nem biztos, hogy azt jelenti,
valóban ő tette
sokan beismernek dolgokat, amit nem ők tettek
egy már pszichológiai kérdés
biztos, hogy sáros, hogy ott volt a helyszínen
DNS minta miatt, de még felmerülhet kérdés
a bírónak könnyű dolga volt azért
Persze, nagyon valószínű, hogy ő volt, ezt én sem vitatom, és remélem, megkapja, amit érdemel (nem többet és nem kevesebbet).
De elméletileg nem zárható ki, hogy kibukik valami (pl. magára vállalta, mert védeni akarta az igazi tettest, a bizonyítékokat hamisította stb.)
Egyébként elmúlt már az a kor, amikor a beismerő vallomás a "bizonyítékok királynője" (inkvizíció, szovjetek...), ma már csak egy a sokból.
A beismerő vallomás problémáiról eszembe jut egy vicc:
Egy angol, egy amerikai és egy szovjet kommandócsapatnak versenyt hirdetnek: tevét kell találniuk a sivatagban. Az a győztes, aki a leghamarabb megtalálja.
Az angolok két óra alatt megtalálják a tevét. Megkérdi a zsűri:
- Mondják, hogy sikerült két óra alatt végezniük?
- Csatárláncba álltunk a sivatagban, ennek segítségével találtuk meg!
Az amerikaiak már egy óra múlva jönnek a tevével. Ismét jön a zsűri kérdése:
- Egy óra alatt végeztek, ez fantasztikus! Hogy csinálták?
- Műholdas nyomkeresőt alkalmaztunk, így sikerült megtalálni.
Indulnak a szovjetek, tíz perc múlva visszajönnek egy össze-vissza vert, félig letépett fülű, letört agyarú elefánttal. A zsűri elképed:
- Valóban önök voltak a leggyorsabbak, de ez egy elefánt!
Mire az elefánt!
- TEVE VAGYOK, TEVE VAGYOK!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!