Alkalmazhatok erőszakot egy menekülő rablóval/tolvajjal szemben?
Például, ha egy betörő a megszerzett zsákmánnyal menekülni kezd, jogom van rálőni vagy fegyverrel rátámadni, hogy megállítsam? Vagy ebben az esetben, mivel már nem vagyok veszélyben nincs jogom fellépni ellene?
(Például nem rég történt, hogy egy nő elütötte autóval a menekülő rablót, ezt hogyan ítéli meg a magyar jog?)
Nekem csak két kérdésem van:
- mi az a "büntetőeljárási törvénykönyv"
- mi az a "polgári letartóztatás"
???
Ilyenekről Magyarországon még nem hallottam.
Habár rendőr vagyok, de lehet, hogy én vagyok a helikopter...
Meglátás :)
Én abból vontam le ezt a következtetést hogy valamelyik nap olvastam valahol hogy egy ember hívta a rendőröket hogy viszik a garázsából a cuccost. És hogy jöjjenek ki, mert már teljesen kipakolták. A rendőrök viszont nem jöttek azzal a címszóval hogy "nincs kocsijuk". Rendben. AZ ember lerakja, majd 5 perc múlva megint hívja a rendőröket hogy " Most már nem kell jönni, le lőttem őket :D "
És akkor rá 10 percre már kint voltak a rendőrök :)
Meg is oldották.
Tehát igen, szerintem előnyben részesítik a betörőket, mint a célszemélyt.....bocs ha így gondolom, de...vélemény nyilvánítás :)
Remélem mos már nem gondolod úgy hogy ez egy betanult szöveg volt ;) képes vagyok saját véleményt alkotni.
Szerintem rajtad kívül mindenki tudja ebben az országban, hogy ez a bejelentéses történet körülbelül 10 éve létezik, és nem igaz.
Illetve még mindig nem értem, miért lenne igaz az, hogy a sértettet viszi el a rendőrség a tolvaj helyett. Pár éve már benne vagyok a munkában, láttam már ezt azt, és kijelenthetem, hogy nincs valóságalapja az állításodnak.
A realitás az, hogy a sértettek megijednek, nem mernek ellenszegülni, a tanuk pedig jó gyorsan elfordulnak, hogy nehogy lássanak valamit. Ez a nagy többségre jellemző.
Amúgy meg borzasztó egyszerű, nem kell rambót játszani, hanem ha bűncselekmény szemtanúja, vagy részese vagy, akkor a tőled elvárható módon védd magad, illetve ha tudod, akkor tartsd vissza az elkövetőt.
Nem olyan nehéz dolog ez, nem ölheted meg, nem sebesítheted meg, ha ő sem szándékozik téged.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!