Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogy kell egy polgári peres...

Hogy kell egy polgári peres eljárás elindítani?

Figyelt kérdés
Tartozik egy illető 40.000 Ft-al, voltam már rendőrségen, azt mondták, menjek bíróságra, polgári peres eljárás keretében intézik az ügyem. Én Kecskeméti, a srác Veszprémi. Hogy kell ezt elindítani? Hogy megy ez?
2009. szept. 13. 16:57
 1/3 anonim válasza:
26%
menj el egy ügyvédhez ő majd elmondja és elintéz mindent. persze aztán perkálhatsz neki
2009. szept. 13. 19:04
 2/3 A kérdező kommentje:
Na pont ezt akarom elkerülni. Más?
2009. szept. 13. 19:42
 3/3 anonim válasza:
100%

Pontosítanék egy-két dolgot. Az ügyedet nem polgári peres eljárás keretében intézik, hanem úgynevezett fizetési meghagyásos eljárással (ami egy polgári NEMperes eljárás). Tehát fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmet kell benyújtani a bírósághoz. Ezek után a kötelezett (tehát aki tartozik neked) fizetési meghagyást fog kapni, ami ellen 15 napig élhet ellentmondással. Amennyiben ezt nem teszi, a bíróság jogosnak nyilvánítja a követelésedet és kapsz egy szép, pecsétes papírt, amivel mehetsz is a végrehajtóhoz.

Na most. Elméletileg ebben az eljárásban nem kötelező az ügyvédi képviselet, azonban erősen ajánlott, többek között azért, mert a kérelmet meghatározott formában kell benyújtani, valamint egy ügyvéd tartalmilag is jobban össze tudja rakni. Az ügy során felmerült költségeidet pedig meg lehet fizettetni az adóssal.

Tehát szerintem mindenképp fordulj ügyvédhez, persze előtte meg lehet próbálni egy ajánlott levélben felszólítani az illetőt, hogy adja meg a tartozását.

2009. szept. 14. 13:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!