Ha 2008-ban EGT-tagállamba költöztem és nem jelentkeztem ki az OEP-nél hogy tudom rendezni a tb-met, igazolhatom-e a másik tagállambeli biztosítási jogviszonyomat?
2008 folyamán költötztem egy másik EU-tagállamba. Utólag értesültem róla, hogy 2009-tól az OEP felé bejelentési kötelezettség terheli a másik EU/EGT-tagállamba költözöket. Itt Németországban rendezett tb-m van, amit igazolni tudok.
A bejelentési kötelezettséget elöiró jogszabály 2008. évi LXXXI. tv. amelyet 2008. december 9-én hirdettek ki, én ekkor már nem tartózkodtam az országban így nem értesültem erröl a jogszabálymódosításról.
Csak most szereztem tudomást, hogy ennek ellenére a jogszabálymodósítás hatálybalépés ELÖTT külföldre költözötteket szintén terheli a bejelentési kötelezettség (amiröl viszont külföldi tartózkodásom miatt nem szerezhettem tudomást).
A kérdésem az, hogy hogyan tudom rendezni a magyar társadalombiztosítási jogviszonyom ill. van-e lehetöségem rá, hogy az OEP/NAV méltányolja azt, hogy a jogszabálymódosítást megelözöen életvitelszerüen külföldön tartózkodom és emiatt nem került sor a bejelentésre. Magyarországi lakcímemre nem kaptam semmilyen értesítést állami szervektöl, hogy a társadalombiztosítási jogviszonyom rendezetlen lenne.
Kedves Kérdező, írtam privát üzenetet, 9-es vagyok.
Még annyit hozzátennék, hogy a férjem 2007-ben hagyta el az országot és ő azóta sem kapott semmilyen felszólítást, én 2008-ban. Tavaly mi is hazaköltöztünk, de semmilyen probléma nem merült fel azóta, pedig ő nem igazolt sehol semmit. Szerintem itt Mo-n még nem alakult ki az a bizonyos követő rendszer... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!