Támogatnál a kormány részéről ilyen intézkedést a felsőoktatással kapcsolatban?
A minimum ponthatárt legalább 400, de inkább 420 pontra növelni, viszont nincs tandíj semmilyen formában.
A trükk az, h ugye manapság minden hülyét felvesznek, a 420 viszont már egy elég tekintélyes pontszám, valószínűleg aki teljesíti annak van rálátása, h mit, h szeretne a jövőben és elméletileg olyan szakot választ, aminek elvégzése után fog munkahelyet találni(rosszul vagyok mikor a sok idióta nyíg, h diplomás és nem tud elhelyezkedni, hát persze, nem egy szendvicssütő szakra kellett volna menni és/vagy nem olyanra, amivel lassan már mindenki rendelkezik).
Ezáltal értelmét vesztené a röghöz kötés is.
Javítsatok ki, ha nem jól gondolom.
Hiába keres pontot a tanár, ha nem talál. Az infó érettségin nem kezdesz el parázni, hogy hol kell betűméretet állítani, de a matek érettségin simán előfordulhat, hogy a háromszögekre vonatkozó rengeteg tétel közül pont az nem jut eszedbe, amit egy tízpontos feladathoz használni kellene.
Meg a felvételi rendszer is elég gáz. Oké, kell matektudás a programozáshoz, de nem a matek en bloc, hanem algebra, logika, gráfelmélet meg még egy-két finomság. Geometria, trigonometria például nagyon nem (bár én nem vagyok programozó, ha egy programozó olvassa ezt, és máshogy tudja, nyugodtan javítson ki). A matek érettségi viszont tele van ezekkel.
Az általad javasolt ponthatárok egyébként horribilisek. 420 pont csak többletpontokkal hozható. Milyen többletpontok vannak? Van ugye az emelt érettségiért 50. Ha a középszintű matekot megírnád 95-re, az emeltet meg csak 70-re sikerül, akkor azzal az ötven pont bónusszal máris csak 25-öt nyertél. Emellé egy min. 98%-os infó kéne, hogy felvegyenek 420 ponttal programozónak. Vagy nyelvvizsga, és akkor mehetsz 98% alá is.
Vagy éppen lehetsz fogyatékos, terhes, vagy állami gondozott, esetleg ezek kombinációja, és akkor ezekért is jár 20 vagy 40 többletpont. Én ezt tartom a legnagyobb baromságnak a felvételiben. Ha van egy többletpontok nélkül 378 pontot teljesítő jelentkező egy felsőfokú nyelvvizsgával, az csak 418 pont, pont lecsúszik. Ha van egy 360 pontot teljesítő játékosunk, szintén nyelvvizsgával aki vette a fáradságot, hogy teherbe essen (finoman fogalmaztam), vagy - akár önhibájából, akár önhibáján kívül - kezelésbe vette a gyámügy, az már 420 pont, pont befér. Pedig gyengébb teljesítményt nyújtott.
Ez az ötlet nagyon nem lenne jó megoldás, erre elég sok jó érv elhangzott.
Mondjuk valóban, jó sok embert ki lehetne zárni így a felsőoktatásból, csak nem azokat akiket kéne...
Újfajta felvételit kellene bevezetni, és nem a béna és szubjektív középiskolai átlagok meg az érettségik alapján szűrni.
Azt bárki meg tudja csinálni, akit kicsit is megnyomnak a szülei. Aztán jön első félév után a "hű de sz*r ez, hát én ezt nem csinálom meg", -2 államis félév, újrafelvételi más szakon, és kezdődik elölről az egész.
És az a 9. hónapos OKJ végzettségű földrajz tanár tanítja majd a gyerekedet földrajzra?
A földrajz tanár pedig nem BTK hanem TTK szak.
"Nem azt kellene megszüntetni, hogy a terhes diák akinek a szüleinek csak 8. általánosa van előbb bekerül mint egy emelt nyelvvizsgával és szakmával rendelkező szülő gyereke."
Ha valakit egy "terhes diák akinek a szüleinek csak 8. általánosa van" azzal a +20 ponttal ki tud szorítani az áhított szakjáról, az meg is érdemli.
Egy raklap fa.szságot hordtatok össze...
Miért szerintetek a programozó csak programírást fog tanulni?
Lehet nem volt jó napja és csak egy kettes jött össze?
Ba.zdmeg, leírtam, így járt.
Most akkor sajnáljam meg és kerüljön be kettessel?
Vagy h gondoltad ezt?
Épp az, h egy értelmes érvet nem hoztatok(egy felhasználó kivételével), de nem is baj, a kérdés tökéletesen tükrözi, h nektek semmi nem jó.
Ha van tandíj és mehet boldog-boldogtalan, de ha nincs, de viszont tanulni kell az is baj.
Szánalmas....már értem a kormány miért is szar a fejetekre....
Én is azt tenném.
Semmivel sem sz.rabbak a válaszok, mint a te univerzális ponthatár javaslatod. Vagy az az ötleted, hogy a ponthatár és nem a tandíj garantálja, hogy mindenki olyan szakra jelentkezik, amivel majd jól el tud helyezkedni, és keresni.
Vagy az, hogy ennek bármi köze a röghöz kötéshez. Azt ugyanis a hazai munkaerőpiac javulása oldaná meg.
Persze, ahhoz képest a Kodolányin behozták, h 400 pont fölött nincs tandíj!
Nyugodtan nézz utána, a M2 metró ki van plakátva.
Tegnap reggel láttam!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!