Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mikor lehet levonni a munkabér...

Mikor lehet levonni a munkabérből?

Figyelt kérdés

A kérdésem az volna, hogy a munkaadó mikor vonhat le ÖNKÉNYESEN a munkabérből?

A helyzet a következő:

Kiszállított de ki nem fizetett áruért akarnak felelősségre vonni, mert az adós "nem egyenlítette ki" az ellenértéket a cég felé.

Kiemelném, hogy ugyan én végeztem a kiszállítást, de MINDENT a közvetlen felettesem (aki egyben a cég vezető is, kis cég) utasítására és utasítása szerint tettem. Az átvételt és az átvevő tartozását elismerő okmányokat leadtam a főnöknek, melyeket egy későbbi tárgyalás során az én és az adós jelenlétében a főnök "nagylelkűen" széttépett, mivel ígéretet kapott a másnapi fizetésre.

Természetesen pénz nem jött és most ezért 2 havi munkabérem tartják vissza, holott én az ég világon nem hibáztam semmit és mindent utasítás szerint tettem.

Ez jogos?

Találtam egy ilyen leírást, csak sajnos 2001-es, ez érvényes még ilyen formában?

"A munkavállalók védelme érdekében törvény rögzíti a munkabérből való levonás szabályait is. A kifizetett munkabérről - a fizetéssel egyidejűleg - részletes írásbeli elszámolást kell adni a dolgozónak, hogy ellenőrizni tudja a számítás helyességét, a levonások jogcímét és összegét."

Tovább bonyolítja a dolgot, hogy az ügy kapcsán én felmondtam, így ha átveszem a felmondó papírjaimat anélkül, hogy kifizetnének akkor valószínűleg bottal üthetem azt a nem kevés pénzt.

Minden segítséget szívesen meghallgatok, de főként az érdekelne, hogy az új Munka Törvénykönyve miként rendelkezik a munkabér visszatartása kapcsán ill. ha "problémák adódnak" hova lehet menni panaszt tenni?

Megelőzve a kérdést: Legális, bejelentett munkaköröm volt és folyószámlára kaptam a fizetésemet (számlakivonattal tudom igazolni, hogy 2 havi utalás nem érkezett meg!).

2013. febr. 4. 17:10
 1/7 A kérdező kommentje:

Hopp, az idézet egy része kimaradt:

"A munkabérből levonni csak jogszabály, végrehajtható határozat vagy a munkavállaló hozzájárulása alapján van törvényes lehetőség. Az Mt. hivatkozott rendelkezése olyan kógens szabály, amelytől sem a kollektív szerződésben, sem a dolgozó egyedi munkaszerződésében nem lehet érvényesen eltérni."

2013. febr. 4. 17:12
 2/7 anonim ***** válasza:

Szerintem ebben az esetben nem jogos a levonás, és ki kell, hogy fizessen téged.

Viszont most ezért nem fogom átolvasni a teljes munka törvénykönyvet neked, hogy pontos pontokat keressek. Tedd meg magad, a neten fent van, olvasd szépen végig a vonatkozó részeket. Úgyis munkanélküli vagy, ráérsz.

2013. febr. 4. 17:36
 3/7 A kérdező kommentje:

Öööö, attól, hogy kilépek egy munkahelyről miért gondolod, hogy nem dolgozom?

Akkor tisztázzuk:

A "szerintem így vagy úgy van" rész nem érdekel, olyan írjon, aki tudja a választ, totózni én is tudok.

A "nézz utána magad" kezdetű szintén nem érdekel, köszi.

2013. febr. 4. 18:42
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszi, hogy aggódsz értem. Többet ne tedd.
2013. febr. 4. 18:52
 5/7 anonim ***** válasza:
Károkozáskor.
2013. febr. 4. 19:03
 6/7 anonim ***** válasza:

Az első kérdezői komment tartalma ma is hatályos (új Mt. 161. § (2) bek.), kifejezetten, írásban kell ahhoz hozzájárulni a közvetlen levonáshoz, hogy a munkáltató egyáltalán hozzányúlhasson a munkabérhez! Az ráadásul további korlát, hogy a rendes munkabér harmadát (különösen indokolt esetben felét) lehet csak ilyen módon, közvetlenül levonni.

A munkáltató súlyosan jogsértő veled szemben, szerintem azonnal fogadj ügyvédet! Ha Hajdú-Bihar megyei vagy, akár engem:)

2013. febr. 6. 10:28
 7/7 A kérdező kommentje:

Budapesti vagyok, de nagyon szépen köszönöm a korrekt választ, ezek szerint a "Mt. 161. § (2) bek."-re lehet hivatkozni!

Köszönöm szépen!

2013. febr. 6. 10:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!