Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha ilyen történik megbüntetnek?

Ha ilyen történik megbüntetnek?

Figyelt kérdés

Pár éve 1-2 utcával arréb voltak betörések de ezt a részt kihagyták. Néha olyan hangok jönnek a teraszról és az udvarról, mintha valaki mászkálna odakint. Arra gondoltam, hogyha esetleg valaki bejönne a házba akkor mit csinálnék. Úgy van, hogy a bejárattól kb 1 méterre van anyámék szobája (de apám alig van itthon mert dolgozik), vele szembe pedig az enyém. Elég szar az elrendezés, nem lehet ide-oda szaladni és bújni. Ha félek akkor hihetetlen dolgokra vagyok képes, ezt már bebizonyítottam magamnak. Szóval tegyük fel, hogy bejön valaki és anyám nem tud védekezni, én felveszem a bicskámat és ha nem annyira durva, súlyos a helyzet akkor megvágom vagy valami, de ha nagyon veszélyes akkor akár bele is állítom, és persze előtte vagy utána hívom a rendőröket. Nem valószínű, hogy ez valaha is előfordul de a biztonság kedvéért megkérdezem. Szóval ha ez így történne akkor kapnék valamit, vagy önvédelemnek minősül és nem kapok semmit? És ha meghal?

15/L

2013. jan. 29. 22:25
 1/8 anonim ***** válasza:
26%

A jelenlegi törvény szerint úgy van ha éjszaka sötétbe van betolakodó a házba, akkor megsebezheted akár van nála fegyver, akár nincs, mert a birtokodat véded. Persze megölni nem ölheted meg csak úgy de le is lőheted akár.

Megölni csak akkor ölheted meg ha nála is van fegyver de te gyorsabb vagy. Utcán is így van ez ha sötét van és valaki megtámad akkor egy határozott mozdulattal el is vághatod a torkát akár persze ha hátulról akart feléd nyúlni és hirtelen támad vagy ki akar rabolni vagy hasonló akkor következmények nélkül megúszhatod mert ez önvédelemnek számít.

2013. jan. 29. 22:35
 2/8 anonim ***** válasza:
78%

(1) Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.

(2) A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha

a.)azt személy ellen

-éjjel,

-fegyveresen,

-felfegyverkezve vagy

-csoportosan

követik el,

b.)az a lakásba

-éjjel,

fegyveresen,

-felfegyverkezve vagy

-csoportosan

történő jogtalan behatolás, vagy

c.)az a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen történő jogtalan behatolás.

Arra azért figyelj, hogy ijedt legyél vagy menthetően indulj fel. xD

Egyébként jobb, ha 3-4 kigyúrt gádzsóval nem állsz le késsel élet-halál harcot vívni.

2013. jan. 29. 22:41
 3/8 anonim ***** válasza:

Nemrég egyszer hajnali fél 2-kor arra ébredtem fel, hogy valami dörömböl az ablakon/motoszkál, de elég hangosan.

Soha az életben nem pattantam még ki az ágyból olyan gyorsan, és nem rohantam be az egész házat az összes villanyt felkapcsolni, és a konyhába 1-2 védőeszközért. ( hatásos lehet a sodrófa is :D )

Olyan adrenalin szabadult fel, hogy 1 pillanat alatt kitisztul minden, de aznap már aludni se tudtam. :)

Lekopogom, szerencsére azóta semmi nem történt.

2013. jan. 29. 22:46
 4/8 szántóvető ***** válasza:
68%
igen,a sodrófa is a FA testápolók családjába tartozik.
2013. jan. 29. 22:56
 5/8 A kérdező kommentje:

Hú, hát én nagyon be tudok indulni ha olyan a helyzet :D még az ablakon is kiugranék :D

Ha saját házam lesz az biztos, hogy 10 kutya lesz a háznál, bent pedig egy szekrény tele mindenféle ilyen esetekre felhasználható eszközökkel :D

Arra nem is gondoltam, hogy mi van ha többen vannak :|

2013. jan. 29. 23:00
 6/8 szántóvető ***** válasza:
párnám alatt baseball ütő van.a szekrény túl messze van kérdező :)
2013. jan. 29. 23:47
 7/8 anonim ***** válasza:

Az első válaszoló nagyon előzékenyen a júliustól érvényes Btk.-t idézte be.

Még nem ennyire laza a szabályozás.

"29. § (1) Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.

(2)21 Nem büntethető az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból túllépi.

(3)22 A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől."

2013. jan. 30. 08:54
 8/8 anonim ***** válasza:
az a baj hogy a kés bicska éllégé gyenge ha többen vannak,a jó öreg vasvilla az már használhatóbb
2013. jan. 30. 12:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!