Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi az az új jogszabály, ami...

Mi az az új jogszabály, ami alapján idén a társaságok és a társaság részére a székhelyt rendelkezésre bocsátók között szerződésnek kell létrejönnie a jogviszonyuk rendezéséről?

Figyelt kérdés
Tudna valaki akár egy cikket linkelni? Ha valaki ismeri a pontos jogszabályt, annak a számát is szívesen venném! Egy ismerősömtől hallottam erről, de nem találtam semmit a neten hozzá.
2013. jan. 12. 16:18
 1/6 anonim ***** válasza:

Ez egyáltalán nem új jogszabály, eddig is kellett szerződésnek lennie erre (csak épp lehetett szóbeli is).

Az új módosulás annyi, hogy február 1-ig be kell nyújtani ezeket a (most már mindenképpen írásbeli) szerződéseket a Cégbírósághoz.

Egyébként ugyanígy kötelező bejelenteni minden vezető tisztségviselő és tag születési idejét és adóazonosítóját is, valamint a külföldi tagok és vezető tisztségviselőknek kötelező lett a kézbesítési megbízott.

A szabályokat a Ctv-ben találod. (2006. évi V. törvény)

2013. jan. 12. 16:46
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszod! Most olvastam, de csak a mellékletekben találtam meg, hogy a "székhelyhasználat jogszerűségéről szóló legalább teljes bizonyító erejű magánokirat" kell benyújtani, a határidőszabásról szóló rendelkezést nem találtam meg. Ebben tudsz segíteni?

Ez alapján a megfogalmazás alapján másrészt arra következtetek, hogy nem egy helyiségbérleti szerződést kell benyújtani, hanem akár szívességi alapon is lehet továbbhasználni az ingatlant székhelyként, amennyiben az ingatlan tulajdonosa a megfelelő nyilatkozatot megteszi, a társaság képviseletre jogosultja pedig bejegyezteti. Ezt jól gondolom?

2013. jan. 12. 18:31
 3/6 anonim ***** válasza:

A határidő február 1. (magyarul január 31-ig kell teljesíteni)

Nemcsak székhelyre, hanem telephelyre és fióktelepre is vonatkozik ez.

És természetesen lehet szívességi használat igazolása is: lehet szerződés, egyoldalú nyilatkozat a tulajdonostól, ha tulajdonos vagy, akkor tulajdoni lap...

2013. jan. 12. 18:38
 4/6 A kérdező kommentje:

Szóval úgy tűnik, hogy még nyilatkozat sem kell a tulajdonostól, hanem elég egy nyilatkozat a társaság vezető tisztségviselőjétől:

[link]

2013. jan. 18. 16:54
 5/6 anonim ***** válasza:
Hát mi mindig a tulajdonosok nyilatkozatát csatoljuk, mert úgy tisztább a dolog. Most oké, hogy itt leírták ezt, de kérdés, hogy erről a cégbíróság ügyintézője, "Gizike" is tud-e...
2013. jan. 18. 21:24
 6/6 A kérdező kommentje:
Gizike nem fontos, csak a cégbírók. Gizike valószínűleg azt sem tudná eldönteni, hogy egy telj. biz. erejű magánokirat alaki kellékei megvannak-e, vagy sem. Egyébként nyilván neked van igazad, és sokkal egyszerűbb valamit beadni valamit, ami teljesen biztosan megfelel a követelményeknek, de botrány hogy egyszerű rendelkezést nem képes a törvényhozás egyértelműen megfogalmazni. Másrészt állítólag a jogalkotó ezzel a fiktív cégek ellen akart fellépni, hát jól fellépett, ha még a társaság székhelyéül szolgáló ingatlan jogosultjának sem kell nyilatkoznia. Borzalmas. Ezzel mit érnek el? Csak még egy beadandó papírfecni, aminek semmi értelme.
2013. jan. 19. 07:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!