Mennyi ideig tudok gondolkodni a feljelentésen?
Az eseménytől számított 30 napon belül tehetsz feljelentést. A sérülésről nem csak röntgen, hanem orvosi látlelet is kell, melynek ára 3300Ft.
Helyfüggő, bírófüggő, hogy milyen ítéletet kap. Szerintem pénzbírság, ami 100eFt nagyságú, vagy kb 6 hónap felfüggesztett ami reálisnak tűnik. 1 évig terjedő börtönbüntetés a maximuma ami kiszabható.
Ha tényleg eltört az orrod, akkor az súlyos testi sértésnek minősül (mint minden csonttörés, 16. sz. orvosi módszertani levélben megtalálható), hivatalból indítanak eljárást.
Magánindítványos eljárás előterjesztésére van csupán 30 nap (pl. ha könnyű testi sértés lenne), egyéb esetben általában a büntetési tétel felső határa az elévülés. Súlyos testi sértésnél 3 év.
Mivel nem vagy/voltál haragos viszonyban így nem számíthat komoly büntetésre, valószínűleg csupán megrovást kapna.
Szóval eltöri az orrom, azóta fel sem hív, hogy bocsánatot kérjen vagy valami hasonló, és egy rohadt megrovást kapna?!
Mi ez már?
Fontos lenne tudni, hogy pontosan milyen sérülést okozott az orrodon, mert nem mindegy, hogy súlyos, vagy könnyű testi sértés, mint az előttem hozzászóló is mondja. Ha az orvos súlyos testi sértést állapított meg, akkor neki hivatalból kötelessége megtenni a feljelentést, neked nincs beleszólási jogod. Csak könnyű testi sértés esetén tehetsz feljelentést magánindítványra, ami 30 nap.
Keresd meg az ambuláns lapodat, és ott az orvosnak rá kell írnia.
Akkor a 2. hozzászólásban amit írtam, ott a válasz.
Számít a személy előélete, az okozott sérülés nagysága. A bíró a büntetési tétel felétől fog kiindulni, és az enyhítő/súlyosbító körülmények figyelembevételével fog ítéletet hozni. Nagyon kevés esetben szabnak ki valódi börtönbüntetést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!