Örökléssel kapcsolatos kérdések?
Mi van akkor, ha az elhalt gyermeke nevén volt az elhalt pénze, és ő nem akarja a többi testvérnek kifizetni az abból járó részt? Jogilag az ő pénze, nem?
És akkor, ha az elhalttal egy háztartásban élő fia lakik az elhalt házába? Így az elhalt dolgait jogszerűen hogy lehet elosztani? Ha 5-en testvérek, mindenkinek jut 1 szék, fél asztal meg egy negyed szekrény? Vagy hogy osztják ezt el jogszerűen? És ha csak egy gyereke nevén volt a pénze, meg sem jelölve, hogy az azt elhalté volt, és aki nevén van nem akar adni a többieknek belőle, megteheti?
ha nem lehet bebizonyítani
hogy az elhalt pénze
az, amely most más személy (gyermeke) számláján
van,
akkor az a gyermek tulajdona
ha mondjuk nyugdíja került rendszeresen
utalásra erre a számlára
az már más
az egyértelműen nem a gyermek tulajdona
azt közjegyző simán ki tudja deríteni
megkeresi ugyanis a számlavezető bankot a közjegyző
az elhalt dolgainak elosztása
esetek többségében az visz mindent,
aki előbb a helyszínre ér
ez jogilag lopás
de ez a gyakorlat
úgy lehet elosztani
hogy megegyeznek
asztal a tied, enyém meg a szék
vagy pedig
úgy, hogy eladnak mindent
és felosztják a pénzt arányosan (a vételárat)
A pénzt kivették a bankból, majd átrakták a lánya nevére. Tehát itt gyakorlatilag nem lehet megállapítani. Úgy akarta volna, hogy a két lánya örökölje a pénzt, és a házat pedig mindenki jogos örökös. Most az egyik lánya (akinek nem a nevén van a pénz) azt akarja, hogy mindenki kapja meg a részét a pénzből. (2 iszákos alkoholista, egynek meg annyi van, hogy ez nem összeg neki, ezért akarta volna, hogy övé kettőjüké legyen) de ha aki nevén van, ezután azt mondja, hogy akkor ő meghagyja a felét, amennyit a mama szánt neki, a másik felét meg odaadja a testvérnek, és annak adja, akinek akarja az úgy nem lenne támadható? Vagy ha azt mondaná, hogy akkor én ezt megtartom mindet? Jogilag nem tudnák bizonyítani, hogy az a pénz a mamáé volt.
A tárgyakkal meg csak annyit, hogy nekem a tárgyaknak lenne értéke, mert emlékek lennének. Egy régi szekrény lenne, ami még az ő szüleié volt, és egy komód, ami szintén. Meg a fényképalbum. Én amúgy a dédunoka vagyok. Szegényt még el se temettük, de már a civakodás megy, hogy kinek hogy mennyi pénz.
közjegyző előtt a hagyatéki tárgyaláson elő lehet adni ezeket mindet
de sok jóra nem számítsatok
szinte minden 2. családban ez van...nálunk is volt ilyen...
a banknál azért vissza lehet nézni tranzakciókat...
közjegyzőtől kérni kell majd nézzen utána
lehet, hogy ha te mint fiatal rokon kéred szépen a komódot, fényképalbumot, simán odaadják neked
nekik úgyis csak a pénz meg az ingatlan kell...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!