Ha rendezek egy hazi bulit, es kihivjak a szomszedok a rendoroket akkor bejohet a hazba az engedelyem nelkul?
az, hogy belép az ajtón, az nem házkutatás
belpni beléphet tehát
RENDŐRSÉGRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNY
39. § (1) A rendőr magánlakásba bebocsátás vagy hatósági határozat nélkül nem léphet be, illetve nem hatolhat be, kivéve
a) segélyhívás esetén vagy öngyilkosság megakadályozása céljából;
b) bűncselekmény elkövetésének megakadályozása, megszakítása, vagy a bűncselekmény elkövetőjének vagy gyanúsítottjának elfogása és előállítása céljából;
c) közveszély, továbbá az életet vagy testi épséget fenyegető közvetlen veszély elhárítása, illetőleg az ilyen veszélyben lévők kimentése érdekében;
d) rendkívüli vagy tisztázatlan okból bekövetkezett halálesettel kapcsolatos intézkedés megtételére;
e)140 végrehajtási eljárás lefolytatása céljából, ha az abban való közreműködés - jogszabály alapján - a rendőrség számára kötelező;
f) az elővezetés végrehajtása érdekében;
g)
h) a szabálysértést felszólítás ellenére folytató személy előállítása céljából;
i) személy- és létesítménybiztosítási intézkedés [46. § (1) bekezdés c) pont] végrehajtására;
j) ha ez előállítás a törvényben meghatározott egyéb okból szükséges.
(4) A magánlakásban való tartózkodás csak a feladat végrehajtásához szükséges ideig tarthat.
Jobb beengedni... a minap nálam is előfordult egy házibuli amit a zsémbes öregasszonyok nem díjaztak, és a kiérkező rendőröket én biza beengedtem a lakásba. Hidd el jobb beengedni és jófejnek lenni, ha tudod, hogy te csináltál "rosszat", és nem az ajtóban póverkedni, hogy "de ide nem jöhet be, és különben is...". Simán megspórolhatsz így egy 30 ezres szabálysértési büntit.
A válasz tehát, a fent említett kivételektől eltekintve, hogy nem jöhet be, az más kérdés, hogy ez téged miért zavar? Csak nem drogoztok a házibuliban? Akkor én is fosnék ám...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!