Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A bíróságon készíthetek...

A bíróságon készíthetek fényképfelvételt az iratokról? Ezt muszáj engedniük vagy csak másolatot adnak?

Figyelt kérdés

Az a gondom, h jó a másolat persze, csak hát iszonyat nagy az anyag, és oldalanként 100,- Ft-os illetékbélyeg az durva lenne :(

Most ha egyszer jogom van a másolathoz meg jogom van bele nézni, megismerni stb, akkor azért szólnak ha viszem a fényképezőgépemet és úgy csinálok róla magamnak "másolatot"?

és akkor azt ingyen megúsznám, aztán majd én kinyomtatom, ami nagyon kell papíron ...

Valaki tud erre válaszolni?

Ja és még arra is, hogy a mai világban már alapnak gondolnám, de aztán mégse tudom, hogy van ez, hogy elektronikus formában, tehát pl emailben kérhetem az anyag elküldését? Elvégre begépelték ők is, szal meg kell lennie annak lementve nekik ...

Ez lenne a legjobb megoldás persze, csak nem tudom, lehet-e ilyet.

köszi előre is annak, aki tudja!!

2012. dec. 12. 06:59
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
0%

Tudomásom szerint a periratokba csak az ügyvédek tekinthetnek be és ők kérhetnek másolatot.

A bíróságok pedig nem viszik számítógépre a perek anyagát. Legalább is vidéken nem.

2012. dec. 12. 07:32
 2/18 A kérdező kommentje:

nemnem, én tutira betekinthetek, mert eddig is már sokszor betekintettem !!!

itt a másolat kérésén van a lényeg !!!

2012. dec. 12. 08:04
 3/18 anonim ***** válasza:

Kizártnak tartom.

Ha meg emailban kérnéd, akkor is kell érte fizetni

2012. dec. 12. 08:14
 4/18 anonim ***** válasza:
Ott helyben lefényképezheted -az irodán, ahol a beadványokat is elveszik-, párom is azt tette.
2012. dec. 12. 09:33
 5/18 anonim ***** válasza:
Emailban csak a tárgyalási jegyzőkönyvet küldik, nem jellemző, hogy digitalizálnának minden iratot /Magyarország, 21. század/.
2012. dec. 12. 09:35
 6/18 A kérdező kommentje:

1, oké, és az emailos küldésért is kell fizetni? elvégre akkor nem másolnak szal nincs költség, nem?

de amúgy meg jah, hajrá 2012, lassan 2013 és itt tartunk h van 25 kilónyi saláta-iratanyag, ahelyett h mindent scannelve őriznének ...

2, akkor ezek szerint (valaki írta) mégis lehet fényképezni .. na oké, nekem az tökéletesen megfelel hogy ott helyben lefotózom az iratokat ... azért több száz, sőt most már több ezer oldalnál mégse mindegy, hogy azt lefénymásoltatom 100,- Ft/oldal áron vagy így meglesz akkor az egész. a gépem meg elég jó, szal simán tökéletes minőségű fotókat fog készíteni, ha netán párat ki kéne nyomtatni majd

Még az a kérdés, h esetleg erre tudtok mondani jogszabályt? csak arra készülve ha netán nem engednék, akkor tudjak mire hivatkozni ...

köszi

2012. dec. 12. 10:21
 7/18 anonim ***** válasza:
0%

Nem értem a problémád.

A sértett, vagy vádlott ingyen megkapja minden anyag másolatát az ügyvéd kérésére.

Ha neked pénzért akarnak iratot kiadni, akkor te csak tanú vagy, így nincs betekintési jogod sem, csak bizonyos nyomtatványokba.

2012. dec. 12. 12:27
 8/18 anonim ***** válasza:

Bucsek :

ritkán vitázok veled, de szerintem polgári ügyről van szó, és/vagy csak az ügyvédje kapott "ingyenpéldányt", az is húzza a száját, hogy nagy mennyiséget másoljon.

2012. dec. 13. 19:41
 9/18 A kérdező kommentje:

büntető ügyről van szó, és én vagyok a sértett!

eddig bebizonyosodott, h igenis mindenbe van betekintési jogom, mert már többször bele néztem.

a kérdés csupán az, h készíthetek-e digit. fényképezőgéppel felvételt az iratokról, mivel baromi sokba kerülni a sok kilónyi anyag lefénymásolása. Most én józanul úgy gondolnám, hogy ha egyszer másolatot kérhetek, akkor felvételt is készíthetek ... nem? csak jó lenne egy konkrét jogszabály erre, h ha esetleg kötözködne a titkárnő.

Mielőtt valaki kérdezi: nekem nagyon komoly érdekem fűződik az iratok megismeréséhez, mivel sértettként itt igen komoly polgjogi igényem is van vele párhuzamosan, és tudnom kell mindenről.

2012. dec. 14. 09:27
 10/18 anonim ***** válasza:

A polgárjogi igényedet csak a jogerős végzéssel áll módodban végrehajtatni, ha a tettes ítéletet kap.

Erre szerintem nincs jogszabály. Szerintem készíthetsz róla felvételt, de nyilvánosságra nem hozhatod. Neked az ítélet lesz fontos, azt pedig sértettként meg fogod kapni, és azzal érvényesítheted a polgárjogi akaratod.

Megkérdezed, hogy lefényképezheted-e, legfeljebb azt mondják, hogy nem.

2012. dec. 14. 11:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!