Iskolai tanulói jogokat hol találom?
Tipikus magyar hozzáállás, hogy ne foglalkozz a jogaiddal, csak a kötelezettségeiddel, nehogy hallgass rájuk! A választ a kérdésedre nem tudom, a diákjogokkal olyan törvények foglalkoznak, mint a 1993. VXXIX. törvény a közoktatásról. A gond az, hogy a jogok túl tágan, ún. generálklauzula formában vannak megfogalmazva, mert az ilyen speciális helyzeteket, mint a tied, nem lehet kifejezetten törvényben szabályozni, különben az egész átláthatatlan lenne. Na most ehhez a törvényhez van egy valag végrehajtási rendelet, többek között a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet.
20. § (2) Ha a gyermek az óvodai foglalkozásról, illetve a tanuló a tanítási óráról, a kollégiumi foglalkozásról távol marad, mulasztását igazolnia kell. A mulasztást igazoltnak kell tekinteni, ha
a) a szülő előzetesen bejelentette az óvónőnek, hogy gyermekét nem viszi el az óvodába,
b) a tanuló – kiskorú tanuló esetén a szülő írásbeli kérelmére – a házirendben meghatározottak szerint engedélyt kapott a távolmaradásra,
c) a gyermek, a tanuló beteg volt, és azt a házirendben meghatározottak szerint igazolja,
d) a gyermek, a tanuló hatósági intézkedés vagy egyéb alapos indok miatt nem tudott kötelezettségének eleget tenni.
Mivel kimentél az óráról, így te "távol maradtál," és ezt valamilyen módon igazolnod kéne. Na most a kérdés az, hogy lehet-e igazolásnak tekinteni, hogy a szaktanár kiengedett. Ebben lehetne a b) pont szerinti engedély, ha ezt a házirend megengedi. A gond az, hogy rád a b) pont illene, de nincs szülői kérelmed. Más hasonló rendelkezést, ami jobban illene az esetedre, pedig nem találtam. De igaza van az előttem írónak, abszurd lenne, ha a tanár kiengedne wc-re, majd mikor visszajösz igazolatlant adna. Ezt nyilvánvalóan amúgy alkotmányos alapjogokkal lehet magyarázni, hogy nem várható el senkitől sem, hogy órán bes_arjon. Szóval valószínűtlen, hogy az esetedre lenne egy konkrét paragrafus valahol, inkább a telefonhívás jellegéből fakadóan, plusz a szaktanár egyetértése miatt jöhetne szóba valamilyen alkotmányos alapjog, ami igazolja a "mulasztást".
A szó amit viszont te keresel az a paragrafus, kiscsillag... :)
Furcsa, hogy az osztályfőnöködnek meg akarod mutatni, hogy meddig már az arccal, de a sajátodat nem érzékeled megfelelően.
"..Nincs erre jogszabály, hogy mikor kaphatsz igazolatlant"
De van. Jogállamban élünk (elvileg).
"de ha lenne is... Szerinted ki fog ezzel foglalkozni? Az ombudsam? Vagy bírósági tárgyalás lesz belőle? Mégis hogyan képzeled a jogorvoslatot ilyen súlyos jogsértés esetén?"
Panaszról nem hallottál még? Amúgy épp elég, hogy ő foglalkozik vele, legalább megpróbál rájönni, hogy mihez van joga és mihez nincs. Épp ez a baj az átlagmagyar hozzáállással, hogy ohh hát a hatalom azt csinál, amit akar.
Jó, igazatok van. Megkövetem magam.
Légyszi, tájékoztass majd, hogy mi lett az ügyből, javadra zárult-e, és ha igen, akkor melyik periódus alapján.
"ki kéredzkedtem telefonálni "
Mért? Te vagy a körzeti főorvos és épp ügyeletben voltál?
Szólj az igazgatónak.
Ha nem áll melléd akkor meg menned kell feljebb.
Egyébként a diákoknak igenis vannak jogaik.Ez egy hülye magyar szokás hogy az embereknek csak kötelezettségeik vannak de jogai nincsenek.
A diáknak JOGA van a tanár ENGEDÉLYÉVEL kimenni és telefonálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!