Ha börtönben leülöm, hogy megöltem a férjem és közben mégis él, akkor ha utána tényleg megölöm akkor újra kell ülnöm?
Tegyük fel, hogy a férjem megrendezi, hogy megöltem.
Engem elítélnek és leülöm a büntetésem.
Amikor kijövök megtudom, hogy mégis él, és csak engem vágott át.
Ha ezek után tényleg megölöm és ezt tanúk is igazolják akkor újra börtönbe kell mennem gyilkosságért?
Hasonló felvetés:
Ha valakit elütök, majd utána ellopom, ami nála van, akkor kisebb büntetést kapok, mint egyébként, hiszen nem kiraboltam, mert márt nem élt, nem volt tulajdona felette, nem?
Az USÁ-ban valóban így van.
Viszont idehaza szerintem nem ez érvényesül!
Nem Tommy Lee Jones volt véletlenül az egyik főszereplő? :)
Egyébként tudtommal nem ítélnének el.
Itt a film, a leírásban össze van foglalva a lényeg.
Természetesen nem kell újra börtönbe menned, a kettős büntetés (eljárás) tilalma mindenhol büntetőjogi alapvetés, ahol a római jogra építkeznek. Azt mondjuk nem tudom, hogy a magyar jogrendbe pontosan hol illesztették bele, de mivel benne van az emberi jogok európai egyezményében (amit MO. aláírt) valahol meg kell lennie.
Re ProPatria: Nem, hiszen az illető halálával az ő tulajdonviszonya megszűnt, de abban a pillanatban az örökösének keletkezett tulajdonviszonya a dologgal kapcsolatban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!