Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Miért kell illetéket fizetni,...

Miért kell illetéket fizetni, ha veszek egy lakást?

Figyelt kérdés
az illeték több havi spórolt pénzem
2012. nov. 13. 12:33
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
51%

Ezért írtam, hogy az aktuális helyzet ismerete kell a döntéshez. Ha kevés a bevétel, abból sem a bérlet, sem a saját lakás fenntartása nem egyszerű történet, pláne, ha hitelt is kell törleszteni.

De nagyon el is tértünk az eredeti kérdéstől, amire amúgy megvan a válasz.

2012. nov. 13. 14:10
 12/16 Syrakusa ***** válasza:
Akkor részben egyet értünk :-)
2012. nov. 13. 14:14
 13/16 A kérdező kommentje:

nekem kellett illetéket fizetni az első lakás után, amit banki hitelre és diákhitelre és személyi hitelre vettünk a párommal 32 évesen illetéket fizetni..előbb még ennyink sem volt, h hitelre tudjunk venni

írtam kérvényt, azt mondták, nem érdekli őket, fizessek

kollégám azért vett lakást, hogy kiadja...neki elengedték az illeték 2/3-át....

kiadja, de nem adózott utána...

2012. nov. 13. 14:51
 14/16 anonim ***** válasza:

Első lakás után csak kedvezmény jár, nem teljes mentesség. Csak új lakásra jár mentesség.

Ha pedig egy éven belül eladsz, majd veszel, akkor elég csak a kettő különbsége után fizetni.

És hogy miért kell? Öröklésnél még talán érthető, mivel ott ténylegesen vagyont szerzel. Ha a szokásos piaci értéknél olcsóbban jutnál lakáshoz az is érthető lenne.

Az is tény, hogy a jelenlegi ingatlanárszint mellett az illeték aránya botrányosan magas. De valahol be kell szedni a költségvetési hiányt.

1997-ben 9000 Ft-ot fizettem ki illetékre. 2006-ban 113000 forintot. (De 300000 lett volna, ha nem adom el a régit.) Erre tessék indokot adni.

(Aki szerint "akinek nem telik sajátra az béreljen", az pedig magyarázza már el, ez miért indok az illeték létezésére.)

2012. nov. 13. 15:18
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező!

Azért kell illetéket fizetned, mert az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény előírja. Ezt a jogszabályt az Országgyűlés fogadta le és mindenkire nézve kötelező.

2012. nov. 13. 17:19
 16/16 A kérdező kommentje:

a kérdés arra vonatkozott, hogy ha a leadózott fizetésemből merészelek lakást venni, emiatt miért bűntett az állam azzal, hogy még pluszban fizessek neki is ki több havi spórolt pénzemet, mert ez neki jár...pld nyilvántartásra...a nyilvántartás ktg-e ennyi?

nekem nem engedtek el egy fillért sem az első lakásvásárlási illetékből

akit meséltem fentebb neki még kocsija, motorja is volt saját néven, szóval úgy látszik fejre megy a kedvezmény osztás nem törvényi vagy jófejségi alapon

2012. nov. 15. 08:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!