Miért kell illetéket fizetni, ha veszek egy lakást?
Ezért írtam, hogy az aktuális helyzet ismerete kell a döntéshez. Ha kevés a bevétel, abból sem a bérlet, sem a saját lakás fenntartása nem egyszerű történet, pláne, ha hitelt is kell törleszteni.
De nagyon el is tértünk az eredeti kérdéstől, amire amúgy megvan a válasz.
nekem kellett illetéket fizetni az első lakás után, amit banki hitelre és diákhitelre és személyi hitelre vettünk a párommal 32 évesen illetéket fizetni..előbb még ennyink sem volt, h hitelre tudjunk venni
írtam kérvényt, azt mondták, nem érdekli őket, fizessek
kollégám azért vett lakást, hogy kiadja...neki elengedték az illeték 2/3-át....
kiadja, de nem adózott utána...
Első lakás után csak kedvezmény jár, nem teljes mentesség. Csak új lakásra jár mentesség.
Ha pedig egy éven belül eladsz, majd veszel, akkor elég csak a kettő különbsége után fizetni.
És hogy miért kell? Öröklésnél még talán érthető, mivel ott ténylegesen vagyont szerzel. Ha a szokásos piaci értéknél olcsóbban jutnál lakáshoz az is érthető lenne.
Az is tény, hogy a jelenlegi ingatlanárszint mellett az illeték aránya botrányosan magas. De valahol be kell szedni a költségvetési hiányt.
1997-ben 9000 Ft-ot fizettem ki illetékre. 2006-ban 113000 forintot. (De 300000 lett volna, ha nem adom el a régit.) Erre tessék indokot adni.
(Aki szerint "akinek nem telik sajátra az béreljen", az pedig magyarázza már el, ez miért indok az illeték létezésére.)
Kedves kérdező!
Azért kell illetéket fizetned, mert az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény előírja. Ezt a jogszabályt az Országgyűlés fogadta le és mindenkire nézve kötelező.
a kérdés arra vonatkozott, hogy ha a leadózott fizetésemből merészelek lakást venni, emiatt miért bűntett az állam azzal, hogy még pluszban fizessek neki is ki több havi spórolt pénzemet, mert ez neki jár...pld nyilvántartásra...a nyilvántartás ktg-e ennyi?
nekem nem engedtek el egy fillért sem az első lakásvásárlási illetékből
akit meséltem fentebb neki még kocsija, motorja is volt saját néven, szóval úgy látszik fejre megy a kedvezmény osztás nem törvényi vagy jófejségi alapon
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!