Végrendelet hamisításért milyen büntetés jár?
(Nem én voltam)
Függ-e a büntetés (már bizonyítva van a végrendelet hamissága,és tudom ki volt,most megy a bíróságra az ügy) a kortól? Vagy függ-e a büntetés a csaló egészségügyi állapotától? stb..
Kortól? 14 év alatt nem büntethető, 14-18 között fiatalkorú.
Egészségi állapot? Hát, ha belehal, akkor már nem büntethető.
Magánokirathamisítás:
"276. § Aki jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokiratot használ, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
Ha pedig az elkövető a törvényes rend szerint örökölt volna, akkor mivel "szándékos eljárásával az örökhagyó végakaratának szabad nyilvánítását megakadályozta, vagy annak érvényesítését meghiúsította, illetőleg ezek valamelyikét megkísérelte;" ezért érdemtelenné válik az öröklésre. Ez azt jelenti, hogy bármelyik másik örökös kérheti a teljes kizárását az öröklésből. (Kérni kell, a kérésnek csak akkor nincs helye, ha az örökhagyó még életében megbocsátott neki ezért. )
A hamisságot mi bizonyítja?
A rendőrségi nyomozás után vádat emeltek ellene?
A bűncselekménnyel okozott kárt meg kell térítenie.
A hamisság van bizonyítva, vagy az érvénytelenség?
Tanúk voltak? Mert gépelt végrendelet csak két tanúval érvényes.
Így nehéz megítélni, ugyanis bizonyítani kell, hogy a nagynéni rosszhiszeműen járt el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!