Van egy jelenleg érvényben lévő magyar törvény. Nem értem. Mit jelent?
Mást: tehát rajtad kívül bármely élő embert
Bántalmaz: testileg, szerintem ha nagyközönség előtt beszólsz az más bűncselekmény
kényszerít: akár közvetlenül fizikailag, akár durva lelki ráhatással
Fontos, hogy ennek valamely csoporthoz tartozás miatt kell történnie (pl. nyugdíjas, szőke, zsidó, magyar, rocker, tengerbiológus stb)
NEM elég, ha csak a csoporthoz tartozik, de nem azért bántják (pl. megütök valakit, mert olyan kedvem van / kell a pénze, ez más bűncselekmény )hanem kifejezetten a csoporthoz tartozàsa miatt
kell.
A többi szerintem egyértelmű Pontosan mit nem értesz?
A lényeg ez: "tartozása vagy vélt tartozása miatt".
Tehát egy emberrel nem tehetünk rosszat csak azért, mert egy csoport tagja. Tehát Józsi bá'nak nem mondhatjuk, hogy:
"Nem jöhet be a boltba, mert maga szerb-horvát!"
Csak azt mondhatjuk, hogy:
"Nem jöhet be a boltba, mert maga büdös!"
"Persze, az idézett törvény szerint már megbüntetnek, ha a Józsi bácsi bebizonyítja, hogy ő egy hivatalosan bejegyzett "Büdösek egyesület"-ének tagja, és te ez miatt nem engedted be a botodba. :)))"
Ez pont nem igaz! Éppen a lényeget nem érted.
Ha a bolt tulajdonosa valamely higiéniai feltételekhez köti a belépést, nem köteles ettől eltekinteni csak azért, mert Józsi bá' "szervezetten" büdös.
De viszont, ha a boltos tudja róla, hogy a "Büdi klub" tagja, és ezért nem engedi be annak ellenére, hogy akkor éppen nem büdös, akkor elköveti a cselekményt.
Persze!
Józsi bácsi éppen előtte tévedésből megmosdott, és éppen nem büdi. :))))
Janzi jól mondja. Tegyük fel, hogy a szerb-horvát kisebbség valamilyen okból fertőző. (Egy nemzetiségi rendezvényen ettek valami vacak kaját, vagy nem tudom.) Ekkor nyugodtan mondhatjuk, hogy a szerb-horváth nemzetiségűek menjenek karanténba. Viszont ha a szelektálásnak nem a fertőzöttség lenne az oka, csak maga a tény, hogy a szerb-horvátokat ott akarjuk tartani, az nem szép dolog.
Tehát az tilos, hogy csak(!) a hovatartozása alapján tegyünk különbséget közte és más ember között.
Ha Józsi bá' a "Büdösek egyesület"-ének tagja lenne, akkor sem azért zavarnánk ki, mert tag, hanem mert jó eséllyel kiölné a bent tartózkodók szaglóidegeit.
De ha egyszerűen csak feltételeznénk, hogy büdi vagy fertőző, csak mert tagja egy csoportnak, tehát kizárólag a tagsága alapján döntenénk, az büntetendő.
Értes mmár? Kedves Kérdező!
Azt hiszem, sikerült a témát kellő mélységében kielemezni! :))))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!