Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy elektronikus levél mennyib...

Egy elektronikus levél mennyiben tekinthető hivatalosan felhasználhatónak?

Figyelt kérdés

Pl én írok a biztosítónak leveleket, és szándékosan hagyományos postai levelezésre mód sincs, csakis e-mailes bejelentési és kapcsolattartási címet adnak meg. Innentől kezdve én ezt így is kezelem, komolyan veszem.

Egy esetleges per során egy elküldött emailra hivatkozhatok úgy, mintha egy hagyományos levelet tértivevénnyel adtam fel?

Hiszen ha akarják, simán utána lehet járni, hogy én azt valóban elküldtem, és valóban megkapták ... nem?

Szóval mi a helyzet ezzel? Csak mert az a benyomásom, hogy szándékosan nagyon kötik is magukat az emailhez, mintha tudnák, hogy azzal úgyse megyek semmire.

Sőt mi több, az is ezt engedi alátámasztani, hogy direkt kértem tőlük állásfoglalást, magyarázatot, és mivel tudják, hogy 30 napon belül kötelesek válaszolni, ezért aztán a 10 oldalas levélre a 29-dik napon feladtak egy olyan választ, hogy "levele elekronikus úton megválaszolásra került", azaz egy jó nagy semmit, ugyanis elektronikusan nem válaszoltak meg semmit persze.

Tehát ők magukat mintha levédnék ezzel, ugyanakkor nekem meg így fontos lenne, hogy az emaileket "rendes" levélként lehessen kezelni egy perben, hiszen minden lényeges panaszomat, szempontokat stb ott kérnek leírni.

Hogy van ez? nyomtassam ki őket, és akkor rendesen, nap, óra, perc pontossággal elfogadható, hogy én márpedig ezt és azt írtam, valamint ők ezt és azt válaszolták avagy nem válaszolták?

Mennyire hivatkozhatok elektronikus levelekre, ha egyszer jóformán egy adott ügy intézése 98%-ban elektronikus úton történik?

2012. okt. 26. 10:16
 1/7 Komplikato ***** válasza:

Te még nem láttál olyat, hogy email napokkal vagy hetekkel később érkezik meg? SMS-nél is vicces tud lenni ha sürgős ...

Mondjuk ilyesmire van az elektronikus aláírás, de az csak a levelet hitelesíti, nem azt ki mikor kapja meg.

2012. okt. 26. 10:27
 2/7 A kérdező kommentje:

1, Nem erre irányult a kérdésem!

2, Ha az illető erre hivatkozik, akkor ez nagyon könnyen igazolható egy informatikus szakértővel.

3, Aztán meg álljunk meg egy szóra, ugyanis ha kifejezetten kötelezi a biztosító az ügyfelet, hogy csakis online módon intézheti az ügyet, akkor ne hivatkozzon arra, hogy "elveszett" egy levél ...

Mindezt leszámítva pedig igazad van, köszönöm, ülj le, egyes. Annyi eszem tán még nekem is van, hogy akkor majd indítványozom az informatikai szakértő általi megállapítását a levél megérkezésének és ennyi, vége a játéknak.

2012. okt. 26. 10:59
 3/7 anonim ***** válasza:

Az egyes cégek a szabályzatukban meghatározzák, hogy milyen módon kell elektronikus levelezést folytatni. Ez pedig hitelesnek számít. Az ilyen típusú szabályok tartalmazzák a cég adattárolási eljárását is, ha tehát nincs meg egy levél, az hanyag kezelésnek számít. Az elektronikus levelezésről a cégek általában értesítik ügyfeleiket, ami hivatalos közlésnek számít. Az elektronikus levél természetesen azonnal megérkezik, ha nem, arról tudhatsz a média botrány rovatából. Az más kérdés, letagadják-e, illetve mikor olvassák.

Egyébként én legalább 5 éve nem írtam papír alapú levelet, minden céggel, hatósággal e-mailban tárgyalok - eredményesen.

2012. okt. 26. 14:43
 4/7 A kérdező kommentje:
Én is így gondolnám, ahogy te, utolsó, na csak tudod, egy per során, amikor kemény pénzek múlnak 1-1 email letagadásán, ott azért ennek komoly tétje van. Szóval nem is a működőképességét, életképességét kérdőjelezem meg, hiszen a mai világban egy fantasztikusan gördülékeny ügyintézési mód (lenne). A gond akkor van, amikor indulnak ezek a "játszmák", és ezt könnyebb kimagyarázni, ha netán rá is bizonyítanák, hogy megkapta ... itt még sincs egy aláírt tértivevény, bár sok szempontból meg bombabiztosabb, hiszen a tértis levélnél az még mindig nem bizonyítható, hogy mi volt a borítékban! Emailnél viszont igen!
2012. okt. 26. 21:02
 5/7 anonim válasza:

Tapasztalatom szerint az email gyakorlatban elég jó bizonyítóerővel bír,

egyrészt, mert a te postafiókodban IS megőrzésre kerül a feladás pontos dátumával, és a címzettel;

másrészt, mert lehet rá tértivevényt kérni, ami a megnyitást már egyértelműen igazolja, ha kiengedik, és sok vállalati levelezőrendszer automatikusan kiküldi őket, ha kérted az emailedben.

(Egyébként ha egy cég kiköti az emailes kapcsolattartást, akkor szerintem biztosan, de a hivatalos megkereséseket szerintem amúgy is iktatniuk kell. Az iktatószámok rendszere folyamatos, felmenő rendszerű, abba többet tilos belenyúlni.)

Az emailben hivatalosan kiküldött válaszokat egy bírósági ügyben (bár szerintem előbb érdemes a Békéltető Testületnél, vagy ha a biztosítókra van hatásköre, akkor a PSZÁF-nél reklamálni) nekik kellene tudni igazolni a saját postafiókjuk kivonatával, hogy el lettek küldve.

A 30 nap az emailekre is vonatkozik, ha nem jön válasz, akkor nyugodtan forwardold az előző levelet, és aztán egy hét múlva megint, aztán meg naponta, hogy érezzék a törődést. Mindezt tértivevénnyel, és általában azokat kiengedik, amiket aztán te szintén megőrzöl a saját postafiókodban, és akkor a te dokumentumaid alapján az ő rosszhiszemű magatartásuk egyértelmű.

(tudom, nem mostani a kérdés, de ha még követed, talán hasznát látod. nem 100%, de saját ügyben évek óta működő eljárás a fenti.)

2013. jan. 9. 09:28
 6/7 A kérdező kommentje:

igen, aktuális még, köszi szépen!

Biztosító egy agyrém amit művel, de hát meglátjuk ... a legújabb cselük az, hogy postai levélben küldenek 2 sort, hogy "levele már részletesen megválaszolásra került emailben", aztán meg email persze sehol ... Csak amikor ez sorozatos, akkor kezd idegesítő lenni, de hát próbálnak kibújni a fizetés alól persze, szóval mindent bedobnak.

2013. jan. 9. 09:48
 7/7 anonim ***** válasza:
Melyik ez a ganaj biztosítótársaság?
2013. máj. 14. 15:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!