Hogy van ez a közmunkaprogram? Nem értem.
Nagyon buta kérdést teszek most fel szerintem...
Ha tegyük fel mától munkanélküli leszek, akkor bármikor behívhatnak közmunkára, és oda köteles vagyok menni? Vagy hogy működik ez?
A közmunkaprogram egy rosszul kitalált, rosszul működtetett rendszer, amely a munkanélküliséget hivatott csökkenteni. Lehetne jó programokat is kitalálni (van ahol ez így is megy, mégpedig igen eredményesen és hasznosan, de sajnos ezek a kivételek), mert van sok tennivaló. A lényege, hogy a hatóságok (állam, önkormányzat) határoz meg feladatokat, amelyekre a segélyezettek közül hív be munkavállalót, vagy önként jelentkezőket. A behívásnak van eljárásrendje, amelynek eleget kell tenni, mint bármely más törvény esetében. Ez a normális. Ha valaki érvényes okot mond, ugyanúgy felmentést kap, mint más munkahelyen. Ha valaki megszegi a szabályt, szankcionálják. Itt segélymegvonással, esetleg kényszerítéssel (megjegyzem, jogosan).
Van néhány problémája: Helyenként mondvacsinált feladatokat jelölnek ki, alig ellenőrzik az elvégzését, pláne az elvégzés minőségét és hatékonyságát, a bérezése nem áll arányban a munkával (jóval kevesebb). Attól hogy valami (helyesen) kötelező, még lehet ésszerű és megfizetett. A nehézsége, hogy alkalmi és a betanítás mindig szükséges, időnként olyan embereknél, akiknek elemi ismereteik sincsenek, így rendkívül költséges. Azt is figyelembe kell venni, hogy az ellenértékbe nemcsak a bér, hanem a feltételek megteremtésének költsége is beszámít(ana, ha jól csinálnák, és ezt meg is mondanák).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!