Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Örökségnél, a köteles részért...

Gabie32 kérdése:

Örökségnél, a köteles részért kell pereskedni, vagy automatikusan jár?

Figyelt kérdés
S kihez kell menni,hogy elindítva legyen a dolog? Ügyvéd?
2012. szept. 14. 08:32
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Jó, lehet hogy nem fogalmaztam egyértelműen.

Kizárás: Az örökhagyó végrendeletben kizárhatja a törvényes örököst. Ez történhet akár úgy is, hogy minden vagyonát másra hagyja, nem is kell néven neveznie a kizártat, indoklás sem kell. De a köteles rész jár a törvényes örökösöknek.

Kitagadás: Szintén az örökhagyó a végrendeletben teheti meg. Meg kell nevezni a kitagadottat, és a kitagadást indokolni kell, a fenti jogszabálynak megfelelően. Érvényesen kitagadott nem örököl semmit.

Érdemtelenség: Öröklésben érdekeltek hivatkozhatnak rá, de a kitagadásnál sokkal szűkebb esetekben. (Örökhagyó életére tört, öröklés rendjét törvénytelenül igyekezett befolyásolni.) Ekkor is teljesen kiesik az öröklésből az érdemtelen.

Mit lehet tenni? Első körben a közjegyző nézi meg, hogy érvényes-e a kitagadás vagy érdemtelenség. Ha meg nem tudnak megegyezni, akkor bíróság.

2012. szept. 15. 10:43
 12/13 anonim válasza:

ügyvédet mindenképp kérdezz meg, hogy mi a teendő ilyenkor...az biztos, hogy követelhet, és meg is fogja kapni a köteles részt...azt nem tudom, hogy hol kell ezügyben intézkedni

24L

2012. szept. 15. 14:09
 13/13 A kérdező kommentje:
Így már világos.Köszönöm szépen:) Okosabb lettem :)) Jó ezeket tudni:)
2012. szept. 15. 17:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!